Ambitieus plan voor behoud woningen Roggeveenstraat
De bewoners van de Roggeveenstraat willen met een ambitieus plan de sloop van hun huurwoningen voorkomen. Hiervoor zou een nieuwe coöperatie moeten verrijzen die de woningen overneemt. In een bijeenkomst met Haag Wonen en de gemeente zijn de plannen gepresenteerd.
Tweeënvijftig sociale huurwoningen aan de Roggeveenstraat staan al sinds 2006 op de nominatie om gesloopt te worden. Volgens eigenaar Haag Wonen voldoen de woningen niet meer aan de eisen van deze tijd. Zo zouden ze te gehorig en te klein zijn. Het laatste groot onderhoud is in 1983 uitgevoerd en renovatie zou te duur zijn. Haag Wonen wil de huidige panden daarom slopen en er moderne eengezinswoningen voor terugplaatsen.
Voor de bewoners zou dit het einde van hun straat betekenen. Ze zullen gedwongen moeten verhuizen en terugkeer is niet mogelijk. De geplande nieuwbouw is namelijk bedoeld voor grote gezinnen met kinderen, terwijl de huizen nu juist door kleine gezinnen en alleenstaanden worden bewoond.
Ook zou de zojuist geopende biologische moestuin ‘Het Welpje’ weer verdwijnen. Een nachtmerrie-scenario voor de bewoners. De tuin is onlangs op 4 juni door wethouder Van Engelshoven nog feestelijk geopend en heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een groene ontmoetingsplaats voor jong en oud in de straat. De bewoners hebben er maanden werk in gestoken om de overwoekerde speelplaats tot een fraaie stadstuin om te toveren. Mede door de tuin is er een hechte band tussen de bewoners van de Roggeveenstraat ontstaan. Met deze ervaring in de achterzak, durven de bewoners het nu samen aan om de renovatie en het beheer van hun eigen woningen op zich te nemen.
In eigen beheer
Namens de bewoners ontvouwt Hanno van Megchelen hun plan. Er moet volgens hem een nieuwe coöperatie worden opgericht die de panden aan de Roggeveenstraat van Haag Wonen overneemt. De huidige bewoners blijven huurder, maar worden ook mede-eigenaar van de coöperatie. Renovatie kan volgens Van Megchelen veel goedkoper uitvallen dan nu wordt gedacht, als bewoners zelf gedeeltelijk het werk uitvoeren en als de renovatie gefaseerd wordt aangepakt.
Els van der Schans van Haag Wonen zegt het initiatief van de bewoners toe te juichen. “We gaan graag in gesprek om te kijken naar de mogelijkheden. Daar is ook ruimte voor. Wij zitten op dit moment nog in de fase waarin we zorgen dat de nog overgebleven bewoners een nieuwe woonruimte kunnen vinden. De voorbereidingen voor de sloop gaan dus wel door.” Zij raadt bewoners daarom aan een voorrangsverklaring voor een andere woning aan te vragen. “Gelijktijdig kunnen we natuurlijk met de bewoners aan de uitwerking van dit plan werken.”
De ontwikkelingen kwamen onlangs in een stroomversnelling toen de Haagse Stadspartij raadsvragen stelde over de voorgenomen sloop. Fractievoorzitter Peter Bos vindt de sloop van het beschermd stadsgezicht en de moestuin onaanvaardbaar. “Het is een uniek project dat verloren gaat voor de stad als Haag Wonen de tuin definitief overneemt van de gemeente en haar plannen realiseert. Bovendien gaat het om beschermd stadsgezicht. Sloop vind ik onaanvaardbaar en onverantwoord.”