ZeeheldenFoodFestival
Halverwege de middag pik ik mijn Amsterdamse vrienden op bij hotel Sebel waar ze goed hebben geslapen en van de bijna spreekwoordelijke gastvrijheid en van een verrukkelijk ontbijt hebben genoten. Gelukkig hebben ze daarna een flinke wandeling over het strand gemaakt want we hebben ons voorgenomen van het ZeeheldenFoodFestival te gaan genieten.
Niemand hoeft Zeeheldenkwartierbewoners te vertellen dat het broodje beef van Appeltje Eitje niet te versmaden is, dat de focaccia avocado bacon van Crunch om te smullen is en dat de koffie van Het Gouden Konijn belachelijk lekker is. Dan beperk ik me alleen nog maar tot enkele van de uitstekende lunchrestaurants in deze wijk. Als we naast de tijdelijke barbier zitten – waar mijn vriend Paul zich voor een acceptable bedrag laat scheren – op het riante terras van PIM’s in de Prins Hendrikstraat, een van de deelnemers aan het festival, besluit ik om mijn commentaar te beperken tot twee relatieve nieuwkomers in de wijk, te weten restaurant Le Breton en afhaalrestaurant Karsten en Kuipers. Want er is teveel – dertig deelnemers – om in vijf dagen te proeven, en de schrijf- en buikruimte is beperkt. De andere gelegenheden komen zeker nog aan bod in de volgende nummers van het ZeeheldenNieuws.
Brasserie Le Breton heeft aanzienlijk meer te bieden dan alleen het signatuur van de kok, de Bavette van Boerderij ‘Lindenhof’ met gepofte knoflookjus en aardappel-artisjokkengratin, maar ook allerhande Bretonse lekkernijen.
Het was me niet helemaal duidelijk wat dat zou kunnen zijn, bavette en gepofte knoflookjus. De chef heeft me het uitgelegd. Bavette is rundvlees van de zijkant van het beest en in dit geval de longhaas en dat smaakt aanzienlijk lekkerder dan het klinkt, vandaar dat ‘bavette’. De jus is van gepofte knoflook maar dat had u als oplettende lezer al begrepen.
Wij beginnen elk met drie oesters – fines de Claire – en spoelen die moeiteloos weg met een glas droge witte wijn. Het is fantastisch weer, zodat we buiten kunnen zitten. We beperken ons tot voorgerechten want het is nog vroeg. De rillettes met toast en cornichons doen het goed naast het plat de charcuterie. Na deze tractatie wandelen we gezamenlijk de wijk door om te kijken wat die nog meer te bieden heeft. We komen zeker nog terug bij Le Breton om de bavette en andere lekkernijen te proeven.
Een complete maaltijd wordt teveel na al de proeverijen. We kopen olijfolie op de biologische markt en moe van het slenteren halen we bij Curry&Cocos voor drie personen Tom Ka Kai, een lichte Thaise soep, die we in mijn huis opeten en waarbij ik voor mijn gasten een lekkere pot thee zet.
De volgende dag moet ik hard werken en omdat ik geen zin heb om te koken loop ik tegen de avond binnen bij afhaalrestaurant Karsten en Kuipers de laatste nieuwkomer in de wijk. Behalve andere heerlijkheden bieden zij in deze FoodFestivalWeek voor 12 euro een bakje met sappig lamsvlees, groenten of salade naar keuze en een portie couscous. Bij elkaar ruim voldoende voor één persoon. Voor een betaalbaar bedrag koop ik er ook nog een smakelijke Grave bij.
De zondag erop vind ik nog even tijd om over de ook weer drukbezochtte Pure Markt te lopen. Net als alle andere festivals in het Zeeheldenkwartier een bijzonder gebeuren, maar mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar het ZeeheldenFoodFestival.
Wybe van de Kuinder