Straatverhalen: Het pleintje met de peperbus
Verhalen liggen voor het oprapen, op straat, om de hoek of aan je voeten. In ‘Straatverhalen’ telkens een korte vertelling over een plek in de buurt en wat zich hier ooit afspeelde.
Het pleintje met de peperbus
Er valt veel te vertellen over dit gekke, halve pleintje. De ongebruikelijke vorm is ontstaan toen de Vondelstraat in de jaren twintig diagonaal door de wijk werd aangelegd. Het rijtje huizen op de foto is in feite nog een oud stukje van de Tollenstraat die vroeger verder doorliep. Men was overigens woest over de aanleg van de Vondelstraat destijds. Want er werden honderden huizen voor afgebroken en in die tijd was de woningnood hoog.
De charmante ‘peperbus’ die hier sinds 1910 fier staat is natuurlijk ook het vermelden waard. In Parijs zie je deze ouderwetse reclamezuilen nog overal, in Den Haag zijn er nog maar zes. Wat u misschien nog niet wist is dat deze zogenaamde ‘trafozuilen’ er vroeger toe dienden elektriciteit om te zetten van hoge spanning naar een voltage geschikt voor huiselijk gebruik. De peperbus is inmiddels een gemeentelijk monument.
Er staat hier ook een monument van een heel andere aard. Midden op het plein staat een gedenkteken ter nagedachtenis van de Sinti- en Roma-slachtoffers van de tweede wereldoorlog. Een plaquette vertelt het trieste verhaal van de zigeunerfamilie Berger die in een hofje aan de Bilderdijkstraat woonde. Vader, moeder, zeven kinderen en een kleinkind werden op 16 mei 1944 bij het krieken van de dag opgepakt en naar Westerbork afgevoerd.
Dit speelde zich gelukkig lang geleden af en vrolijker tijden zijn aangebroken. In de zomervakantie staat het plein nu vol met ouders en opgetogen kinderen die hier ’s ochtends op de bus stappen naar attractiepark Duinrell en ’s middags, moe maar gelukkig, veilig terugkeren naar huis.
Voor meer straatverhalen en historische anekdotes: www.facebook.com/haagseliefde
Foto: Harry Verwayen
Tekst: Florine Kuethe