Met de botte bijl
“Den Haag staat bekend om haar groen en duizenden bomen” staat er te lezen op de website van de gemeente Den Haag. Een mooie uitspraak, maar helaas flink achterhaald. Op de meest recente lijst van groene steden in Nederland, prijkt Den Haag met een 27e plek bijna onderaan.
Dat is niet zo gek. Al jaren loopt Den Haag flink achter met het herplanten van gekapte bomen. En de kapdrift neemt de afgelopen tijd snel toe. Op de Veenkade en Toussaintkade wil de gemeente komend jaar bijna veertig bomen kappen. En denk verder maar aan de ophef over de bomen op de Laan van Meerdervoort, de kaalslag op de Koninginnegracht, de geplande kap van vijf monumentale kastanjebomen op het Tournooiveld, en de nieuwe kapvergunning voor 24 bomen in de tuinen rond Plein 1813. Een paar weetjes over bomen, kapvergunningen en het groen in het Zeeheldenkwartier.
Het Zeeheldenkwartier groen?
Het Zeeheldenkwartier is bepaald geen groene wijk. Vanaf 1868 werden de weilanden tussen de Zeestraat en de Waldeck Pyrmontkade stukje bij beetje opgekocht en volgebouwd door particuliere ontwikkelaars. Aan de gemeente verkochten ze de grond door waarop riolering en straten moesten worden aangelegd. Uiteraard kwam er weinig groen. Dat leverde immers geen geld op. Het enige stukje groen dat officieel werd aangelegd, was het Prins Hendrikplein. We kunnen de bomen in onze wijk dus maar beter koesteren!
Diameter of omtrek?
Gebruikelijk is de grootte van een boom aan te geven met de omtrek van de stam in centimeters. Die omtrek meet je op borsthoogte, dus ongeveer de hoogte waarop je een boom zou ‘omhelzen’. Een kastanjeboom van 50 jaar oud heeft dan al snel een omtrek van ruim anderhalve meter. Helaas heeft de gemeente Den Haag er een handje van om in kapvergunningen niet over de omtrek maar over de diameter van een boom te spreken. Een heel ander cijfer! Een boom met een omtrek van 150 centimeter heeft een diameter van 48 centimeter. Als je het verschil tussen de cijfers niet kent, zou je kunnen denken dat het om een veel kleiner boompje gaat! Zelf uitrekenen is eenvoudig: diameter x 3,14 = omtrek. En: omtrek/3,14 = diameter.
Een voorbeeld: de nieuwe bomen die de gemeente op de Veenkade en de Toussaintkade wil planten hebben een omtrek van zo’n 50 tot 60 centimeter. Dat is ongeveer een gebaksschoteltje.
Kapvergunningen bijhouden?
De gemeente publiceert kapvergunningen (of ‘omgevingsvergunningen’ in de categorie ‘kappen’) op http://www.denhaag.nl/home/bewoners/actueel/gemeenteberichten.htm. Wil je automatisch op de hoogte blijven van aangevraagde vergunningen in je buurt? Meld je dan aan op http://overuwbuurt.overheid.nl. Een handig overzicht van alle kapvergunningen in Den Haag is te vinden op www.laatmijstaan.nl. Een mooi initiatief van een aantal stadgenoten met een groen hart!
Bezwaar maken?
Bezwaar maken tegen een kapvergunning? Let dan op het volgende:
- Bezwaar maken kan pas als een kapvergunning verleend is. Je hebt dan zes weken de tijd. Bij de publicatie van de verleende kapvergunning staat aangegeven tot wanneer je precies de tijd hebt en waar het bezwaarschrift naartoe moet.
- Maak duidelijk dat je belanghebbende bent. Bijvoorbeeld omdat je direct zicht op de bomen hebt. Ook een stichting die is opgericht om zich in te zetten voor het behoud van bomen en/of natuur is belanghebbend.
- Let op de termijn waarop de bomen gekapt mogen worden. Vaak mag dat direct nadat de vergunning is verleend. Om te voorkomen dat de bomen gekapt worden, moet je in zo’n geval een voorlopige voorziening vragen bij de rechtbank.
- Let op de onderbouwing van je bezwaar. Een oordeel van een deskundige (bijvoorbeeld over de gezondheid van de boom) legt veel gewicht in de schaal. Lukt het niet om het bezwaar binnen de termijn te onderbouwen? Dien dan in elk geval op tijd een ‘voorlopig bezwaar’ in en vraag om uitstel om het bezwaar later aan te vullen.