Zeeheld: Albert Wulffers
Nadat hij was afgestudeerd als illustrator op de afdeling grafische en typografische vormgeving op de Koninklijke Academie in Den Haag verhuisde Albert Wulffers van zijn ouderlijke woning naar het Zeeheldenkwartier in de periode dat de bomen op de Elandstraat waren gekapt en verontruste buurtbewoners zich bundelden in ‘De Groene Eland’.
Tijdens zijn ‘vervangende dienstplicht’ – dat bestond toen nog – werkte hij in het archief aan het Bleijenburg. Dat beviel hem zo goed dat hij er vier jaar bleef werken. Vervolgens kreeg hij een aanstelling bij het stedelijk museum in Schiedam als ontwerper en educatief medewerker. Daarna werd hij programmeur in het Kijkhuis waarna hij werd uitgenodigd de selecties te maken voor het World Wide Video Festival. Zijn eerste opdracht was om eens te kijken wat New York te bieden had.
Een droombaan
En de start van een opmerkelijke loopbaan. In opdracht van productiehuis Meatball en de NOS had hij een scenario ‘Door tranen uitgewist’ geschreven dat zo persoonlijk was, dat de enige oplossing was dat hij het zelf ging verfilmen. Een doorbraak. De film werd vertoond op tv en wereldwijd op festivals. Daarna belandde hij in een andere wereld. De ruimte ontbreekt om al de films te noemen waarvan hij het scenario heeft geschreven en die hij heeft geregisseerd, maar ik noem de film over Beckett voor het BFestival >Winternachten>Writers Unlimited en een film en theatervoorstellingen over zijn idool Romy Schneider. Daarbij gaf Albert les op de Academie van Arnhem, kwam in diverse commissies terecht en ontmoette verschillende filmmakers. Behalve een found foodage film over wederopbouw in de wijk Ommoord R’dam die hij samen met een Hongaarse filmmaker voor de NCRV maakte, gaf hij les op de Rietveld Academie en later als externe begeleider voor de Master van de Filmacademie in Amsterdam.
Nieuw groot project
Momenteel is hij gepensioneerd, is weer gaan illustreren en werkt aan een groot project over de Engelse, erotomaan, typograaf en letterontwerper Eric Gill. Waarbij het motto ‘erotiek + religie = typografie’ tot nadenken stemt. Voorlopig zal het project bestaan uit lezingen, korte films en kleine boekwerkjes. Uiteindelijk is het de bedoeling er een avondvullende film van te maken. ‘Ik heb een cirkelbeweging gemaakt en ben via de film weer teruggekomen bij het illustreren en de typografie’, zegt hij met een glimlach.
Na al zijn omzwervingen heeft Albert er nooit aan gedacht om te gaan verhuizen. ‘Ik ben een wandelaar en ben in een half uur op het station, alles is op loopafstand en ik schijn tegenwoordig in het hipste stadsdeel van Den Haag te wonen.’
Foto en tekst: Wybe van de Kuinder