Slopen of behouden -deel 5-
Crispijnstraat: Weinig kans op behoud pand Schoenmakersvakschool.
De kans dat de voormalige Schoenmakersvakschool, het markante gebouw aan de Crispijnstraat, plaats zal moeten maken voor een dertiental nieuwbouwwoningen, is groot.
Volgens Ruimtelijke Ordening wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) is er geen politieke meerderheid in de gemeenteraad te vinden voor behoud. Dit komt met name doordat in geval van behoud een schadeclaim van de projectontwikkelaar tegen de gemeente van enkele tonnen te verwachten is. Bovendien ziet de gemeente de aankoop van het pand niet zitten.
‘De prijs die nu speelt, ligt volgens ons al te hoog’, aldus een ondersteunend ambtenaar van de wethouder. Wijsmuller had omwonenden en belangstellenden uit de Zeeheldenwijk afgelopen 19 mei uitgenodigd om hen bij te praten over de laatste ontwikkelingen. Opmerkelijk was dat de projectontwikkelaar, die de herontwikkeling van de voormalige Schoenmakersvakschool gaat uitvoeren, niet was uitgenodigd voor deze buurtbijeenkomst, die door enkele tientallen mensen werd bezocht. Zij hoorden de portefeuillehouder verklaren dat hij zichzelf een beetje schizofreen voelde over de kwestie sloop of behoud. Als raadslid was hij er voorstander voor om het fraai ontworpen gebouw niet te laten verdwijnen uit het stadsbeeld. Nog vlak voor de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen stelde toen nog raadslid Wijsmuller daarom kritische vragen aan de toenmalige wethouder. Die vragen kwamen terecht bij het nieuwe bestuurscollege dat na de verkiezingen aantrad, nu met Wijsmuller op het pluche van de eerder door hemzelf aangeschreven wethouder. ‘Dat was voor mij een vreemde toestand, ik heb nu rekening te houden met andere stadsbelangen’, trachtte hij zich tegenover de wijkbewoners te verontschuldigen voor zijn ommezwaai van behouden naar loslaten.
Desgevraagd ontkende de gespleten wethouder zich nu echter niet ingeklemd te voelen in het ambtelijk standpunt dat het te laat is om de sloop te stoppen. Tijdens de bijeenkomst deed zijn ondersteunend ambtenaar uitspraken die in die richting wezen. Volgens de uitleg van de ambtenaar konden hoe dan ook niet genoeg woningen in de voormalige school gebouwd worden als de projectontwikkelaar er nog op wil verdienen.
De ingediende bouwplannen gaan over dertien nieuwe huizen. De ambtenaren baseerden hun winstberekening nog op acht appartementen binnen het bestaande gebouw.
Een bewonerscollectief probeert de Schoenmakersvakschool te redden door de projectontwikkelaar uit te kopen. Die zou daar echter geen trek in hebben, ondanks dat het collectief inmiddels meer dan een miljoen euro heeft geboden. Het zou mooi zijn als wethouder Wijsmuller de politieke principes, waarmee hij als raadslid de verkiezingen in is gegaan, trouw blijft en alsnog de sloop bestuurlijk tegen weet te houden. Eventueel wil het bewonerscollectief, als het zover komt, meebetalen aan de schadeclaim van de projectontwikkelaar.
Roggeveenstraat
Voor de Coöperatie Roggeveenstraat zou de eerste juni dé datum zijn waarop zij de businesscase zouden aanbieden aan Haag Wonen. Dat is nu gebeurd en de betreffende medewerkers van Haag Wonen onderzoeken nu het voorstel. De inventarisatie is achter de rug en er zijn geen verontrustende zaken naar voren gekomen. Het wachten is nu dus nog even op het officiële bericht dat de Coöperatie van start kan gaan.
Tekst: Arnold de Man
Fotografie: Gordon
Google Maps Chrispijnstraat, Den Haag
Voor Streetview klikt u op de witte rondjes met een symbool erin verwekt. U ziet dan een dialoog popup met Streetview in de afbeelding.
Klik en Streetview van Google opent zich.
[google_maps id=”868″]
Google Maps Roggeveenstraat, Den Haag
Voor Streetview klikt u op de witte rondjes met een symbool erin verwekt. U ziet dan een dialoog popup met Streetview in de afbeelding.
Klik en Streetview van Google opent zich.
[google_maps id=”613″]