Straatverhalen: De dwaas op de tram
Verhalen liggen voor het oprapen, op straat, om de hoek of aan je voeten. In ‘Straatverhalen’ telkens een korte vertelling over een plek in de buurt en wat zich hier ooit afspeelde.
De dwaas op de tram
Aan het begin van de Witte de Withstraat hangt dit beeld van Aris Bakker aan een gevel. Een goedmoedige, wat dwaze man op een oude tram. Het is niemand minder dan admiraal Witte Corneliszoon de With (1599-1658) en niet te verwarren met Cornelis de Witt (1623-1672), de broer van Johan.
Een dwaas was deze zeeheld niet en goedmoedig ook allerminst; hij werd omschreven als “gehaat en gevreesd door zijn minderen, gemeden door zijn gelijken en in voortdurend conflict met zijn meerderen”.
Lijn 5
De With zit niet voor niets op een tram. Tot aan 1963 liep lijn 5 hier door de deze eens zo drukke winkelstraat. Verschillende verkeersmaatregelen maakten een einde aan de bedrijvigheid. Zo werd hier, ondanks hevig protest, in de jaren ’70 een fietsroute aangelegd waardoor winkeliers hun klandizie kwijtraakten. Ondernemers waren hier zo woest over dat ze eigenhandig een deel van de route opbraken. Een gang naar de rechter en flinke boetes waren het gevolg. In 1989 werd de fietsroute weer opgeheven.
Suikerpotten en kroonluchters
Een van de vele verdwenen winkels in deze straat is de koperslager, firma van den Broek, die op nr. 18 gevestigd was. Hier werden kroonluchters gemaakt voor de Elandkerk en hekwerk voor de Passage. Maar het mooiste was wel de automatische suikerpot die hier werd ‘uitgevonden’. Met een druk op de knop van de suikerpot kon je een afgemeten hoeveelheid suiker in je kopje laten glijden. Dit toppunt van modern vernuft was in de jaren ’50 een absolute bestseller.
Voor meer straatverhalen en historische anekdotes: www.facebook.com/haagseliefde
Foto: Harry Verwayen
Tekst: Florine Kuethe
Zocht “Het mysterie van de man op de gele tram” op. Leuk om het “gelezende” allemaal te weten !!!