Straatverhalen: Spelen bij Jenny
Het blijft een mysterieus verhaal van Jenny, de Indische Circusolifant. In 1937 was zij al 80 jaar oud, en zou ze gaan optreden in Scheveningen met het circus Sarrasani. Helaas overleed zij voordat ze de circustent zou bereiken.
Het Museum voor Onderwijs, toen nog gevestigd in de Hemsterhuisstraat, kocht haar aan. Het idee was om het skelet van Jenny de Olifant als leermateriaal in te gaan zetten. En zo kwam het dat de overleden Jenny werd uitgebeend in het gemeentelijke slachthuis, vervolgens in de vijver van het Zuiderpark werd gelegd om op natuurlijke wijze verder weg te rotten, en als laatste stap werd begraven in een laag schoon zand op de binnenplaats van het museum. Nu was het wachten totdat de botten compleet geschikt zouden zijn voor het opzetten van het skelet.
De oorlog zorgde er echter voor dat Jenny begraven bleef, en ze werd vergeten. Totdat men in de jaren 1980 de geschiedenis van het museum aan het onderzoeken was, en haar verhaal weer kwam bovendrijven. Pas toen het museumgebouw in 1991 werd afgebroken, is men gaan zoeken naar de overblijfselen. Maar ra ra, hoe kan het, na 50 jaar is er geen botje meer van Jenny teruggevonden!
Tijdens deze herfstige dagen is het Jennyplantsoen met al die dwarrelende bladeren in het rood, oranje en (Haags) geel en groen een prachtige, kleurrijke speelplaats. Natuurlijke confetti, voor iedereen die het wil zien. En natuurlijk ook voor ‘onze’ Jenny, opdat zij niet meer vergeten wordt.