In de Kombuis: Restaurant Taste of Persia
De kombuis is een scheepskeuken. In deze rubriek maken we een keuze uit de vele restaurants die het ZeeheldenKwartier rijk is en beschrijven we de passie van de koks.
Taste of Persia ligt schuin tegenover de Trompstraat, eigenlijk een beetje verscholen aan het begin van de Piet Heinstraat. Merkwaardig genoeg heb ik dit restaurant niet eerder opgemerkt. Niettemin bestaat het al negen jaar en hebben eigenaar Mehdi Yaghoubi en zijn partner Nazanin geen gebrek aan klandizie.
Integendeel. Het is er over het algemeen flink druk. Op de avond van ons vrijwilligersetentje moesten veel andere klanten worden teleurgesteld. Mehdi woont al tweeëntwintig jaar in Nederland en heeft zijn leven lang in de horeca gewerkt. Negen jaar geleden heeft hij dit restaurant overgenomen en kon hij zijn droom waarmaken. Een eigen restaurant!!! Zijn vrouw Nazanin had hij drie jaar daarvoor op een vakantie bij vrienden in Teheran ontmoet. Al snel daarna trouwden ze en maakten plannen om samen een restaurant te beginnen. Ze hadden zoveel herinneringen aan de smaak van hun jeugd dat het een authentiek Perzisch restaurant moest worden. Zij doen zoveel mogelijk alles samen. De voorbereiding, de keuken, en de bediening. Wanneer nodig maken ze gebruik van hulpkrachten.
Het menu van ons vrijwilligersetentje was een samenstelling van de diverse voorgerechten en hoofdgerechten van de kaart. Geen wijnkaart, maar dat is niet erg. Zowel de witte als de rode wijn smaken goed bij de gekruide, verse spijzen met gerechten waarin onder andere linzen, bonen, dadels, walnoten, granaatappelsaus, aubergine en yoghurt zijn verwerkt, allemaal ingrediënten die wij aardappeleters minder snel in onze keuken gebruiken. Een mild kruidige keuken met betaalbare gerechten, met namen waarvan de klank niet helemaal in ons gehoor ligt, maar met een smaak die de meesten van ons verrukkelijk zullen vinden.
Zoals bijvoorbeeld Chelo Kabab Barg: gegrilde lamsrug met gegrilde tomaten en met saffraan gekleurde basmatirijst, Kabab kubideh + nan: twee spiesen met gegrild gekruid gehakt met gegrilde tomaten en Naan brood of Sabsi Polo Mahi: gebakken vis met Perzische kruiden en met saffraan gekleurde basmatirijst, dille en knoflook. En dan noem ik slechts drie van de twaalf hoofdgerechten. Van de voorgerechten noem ik graag de Ash reste: een combinatie van diverse groenten met bonen, kruiden en wei. Sommige salades deden een beetje Grieks aan. Ook voor vegetariërs is dit een eldorado. Gerechten worden in olijfolie gemarineerd en in olijfolie gebakken. En ten slotte voor de vleeseters: het vlees is 100% halal. Persoonlijk ben ik niet zo’n toetjesmens, maar de desserts waar ik kleine hapjes van heb geproefd smaakten me goed.
Na het interview drink ik samen met mijn bijzonder vriendelijke gastheer en gastvrouw een kop saffraanthee. Verrukkelijk! Dankzij zijn authentieke keuken maakt dit restaurant mij nieuwsgierig naar Iran.
Locatie Informatie
Wybe een goed beschreven, heerlijke maaltijd. Ga ik binnenkort weer naar toe. Els
Voor de zoveelste keer gegeten in Taste of Persia.
Het is altijd een feestelijke avond met zoveel heerlijke voor mij vegetarische gerechten. De sfeer huiselijk door de gastvrijheid en aandacht van de gastvrouw. Het toetje Falude is goddelijk ! Ik raad het iedereen aan.