Zeehelden de vieste in Den Haag?
Het gaat goed met de ondernemers in het Zeeheldenkwartier. Er gaat geen week voorbij of er komt wel een leuke winkel, koffietent of restaurant bij. En met onze Zeeheldenmarkt en evenementen als de Flagship Markt, Pure Buren en het Designkwartier, heeft het Zeeheldenkwartier het winkelend publiek heel wat te bieden.
Groot was dan ook onze schrik toen we de uitslag lazen van de jaarlijkse verkiezing van Schoonste Winkelstraat van Nederland. In de lijst van 476 onderzochte gebieden scoort het Zeeheldenkwartier een beschamende 462e plek, van de 43 onderzochte Haagse gebieden scoorden we…43e met een mager zesje. Zijn Zeehelden echt zulke viezeriken?!
De verkiezing van het schoonste winkelgebied van Nederland wordt jaarlijks georganiseerd door de Stichting Nederland Schoon. Het is een gedegen verkiezing; onderzoekers gaan de straat op, ondervragen bezoekers van het gebied en doen observaties. Zo vragen ze hoe aangenaam en veilig mensen een gebied vinden, hoe lang ze er gemiddeld winkelen en hoeveel geld ze uitgeven. Daarnaast kijken ze hoe schoon het is en of er bijvoorbeeld voldoende vuilnisbakken staan. Elke stad krijgt een eigen, uitgebreide rapportage. Eén blik in het rapport over Den Haag, leert direct waar het voor het Zeeheldenkwartier mis is gegaan. In onze wijk werden ruim 40 enquêtes afgenomen, maar allemaal op één en dezelfde plek: de Elandstraat bij de Albert Heijn XL. Terwijl echte Zeehelden bij een winkelstraat toch eerder denken aan de Prins Hendrikstraat, de Piet Heinstraat of – nou vooruit – de Zoutmanstraat.
Niet representatief dus, dat onderzoek. Hoewel? Wie door de wijk loopt ziet dat er hier en daar flink geveegd en opgeruimd mag worden. Door de week wordt de zooi die telkens weer ontstaat rond de ORAC’s op het Prins Hendrikplein keurig opgeruimd maar in het weekend blijft de troep liggen. Je kan dat aan de ene kant de gemeente verwijten. Die horen dat, als ze daarvan op de hoogte worden gesteld, op te ruimen, maar dat doen ze niet in het weekend. Aan de andere kant zetten mensen hun troep daar neer en nemen niet de moeite om een pak kranten in de ORAC’s te schuiven en een matras… nee dat past niet, dat moet je op de grootvuildagen aanbieden. Over het algemeen worden de straten, nadat de wekelijkse ophaaldienst langs is geweest keurig aangeveegd. Iemand uit de Van Kinsbergenstraat vroeg zelfs of wij die schoonmakers extra konden complimenteren! Merkwaardig genoeg is de vuilnisophaaldienst dan in de winkelstraat – en ik heb het nu over de Prins Hendrikstraat – nog niet langs geweest. Daar komen ze soms ’s morgens, maar ook wel laat in de middag. Dat betekent dat de rest van de dag vuilniszakken op straat liggen, de zakken openscheuren of open worden getrapt door passanten en de inhoud door de wind door de winkelstraat en de net schoongemaakte zijstraten geblazen wordt. Vaak is het een bende. Dat is niet bepaald lekker winkelen in die leuke nieuwe winkeltjes. Ondertussen is het in deze toch wel nauwe winkelstraat, naast het laden en lossen van leveranciers, een komen en gaan van diverse elkaar beconcurrerende vuilnisophaaldiensten als Sita, Gansewinkel en Van Vliet. Maar die nemen alleen hun eigen afval mee.
‘Winkeliers mogen alleen tussen 7 en 10 uur in de ochtend afval aanbieden. Toch krijgen wij regelmatig klachten van bewoners dat er op andere momenten bedrijfsafval langs de weg staat. Dat moet echt anders’, vond gemeenteraadslid Lobke Zandstra van de PvdA al in februari van dit jaar. Er moet iets aan dit probleem gebeuren volgens de PvdA. ‘De binnenstad is hét visitekaartje van onze stad waar mensen wonen, winkelen en zich amuseren. Overal afval maakt dat er niet plezieriger op. We hebben die regels niet voor niets opgesteld’, stelt Zandstra. Dat is waar, maar als de milieudiensten vervolgens het aangeboden vuilnis een halve dag laten liggen ben je niet veel verder. Nederland stond bekend als een van de schoonste landen ter wereld. Dat was vroeger. Het zou mooi zijn als wij, bewoners en afvalophalers van het ZeeheldenKwartier, een begin maken om die plaats opnieuw in te nemen. Bij de eerstvolgende verkiezing van Nederland Schoon komen we dan misschien nog niet als winnaar uit de bus, maar… de snelste stijger krijgt ook een prijs. Laten we die titel in elk geval in de wacht slepen!
Benieuwd naar de uitgebreide rapportage over het schoonste winkelgebied? Kijk op www.nederlandschoon.nl.
Tekst: Jenny Huttinga/Wybe van de Kuinder
Vreemd dat de genoemde winkelstraten niet een toonbeeld zijn van klantvriendelijkheid en er niet opgeruimd uitzien (op bepaalde dagen?).
Ze krijgen tienduizenden Euro’s aan subsidie per jaar om te besteden in de openbare ruimte.