Zicht op Recht: Koop op afstand
De bezorgbusjes van leveranciers van pakketten rijden af en aan door de straten van Den Haag, want steeds meer mensen bestellen via internet. Gemakkelijk vanuit je luie stoel bestel je iets en vaak heb je het de volgende dag al in huis, zonder dat je daarvoor een stap buiten de deur moet zetten. Koop op afstand noemen we dat.
Koop op afstand is meer dan alleen het kopen via internet. Ook iets bestellen via een postorderbedrijf, via een bestelbon uit een tijdschrift of via de telefoon (telemarketing of naar aanleiding van een reclamespotje waarin u wordt aangespoord een product telefonisch te bestellen) zijn voorbeelden van koop op afstand.
Een nadeel van koop op afstand kan zijn dat je vaak niet zeker weet of het product aan je verwachtingen zal voldoen. Je hebt het product meestal niet uitgebreid kunnen bekijken voordat je het hebt besteld, waardoor het product best kan tegenvallen wanneer je het daadwerkelijk in huis hebt.
Veel webshops hebben een keurige retourservice, maar er zijn ook webshops die er niks over zeggen. Wat zijn nu precies je rechten als consument?
De wet geeft regels voor de gevallen waarin je ‘spijt’ hebt van je aankoop op afstand.
- Het belangrijkste is dat je een bedenktijd/zichttermijn hebt van 14 dagen. Dit betekent dat je binnen 14 dagen nadat je (of een door jou opgegeven derde zoals de buren of een postkantoor) het product hebt ontvangen, de leverancier moet laten weten dat je van de koop af wil. Dit moet schriftelijk (bij voorkeur met een aangetekend briefje) en mag zonder opgaaf van redenen. Let wel goed op de termijn! Alleen het product terugsturen is overigens niet voldoende.
- De leverancier is verplicht je vooraf over de bedenktijd te informeren. De kosten voor het retour zenden van de producten mogen aan jou worden doorberekend, maar ook daar moet je over geïnformeerd worden.
- Tijdens de bedenktijd/zichttermijn moet er voorzichtig met de producten worden omgegaan. Je hebt natuurlijk het recht om te beoordelen of je het product wilt behouden, maar het is de bedoeling dat je dit doet zoals je dat in de winkel ook zou doen. Het passen van een paar sportschoenen mag dus gewoon, maar ze een middagje uitproberen mag niet. Zolang je nog niet zeker weet of je het product wilt behouden, mag je het dus niet gebruiken.
- De bedenktijd geldt ook niet voor alle producten. Wanneer het bijvoorbeeld gaat om een product dat op maat is gemaakt zoals een fotoalbum met jouw vakantiefoto’s, dan geldt er geen bedenktijd. Ook geldt er geen bedenktijd voor producten die snel bederven of die een beperkte houdbaarheid hebben.
- Het is goed om te weten dat wanneer het product dat je besteld hebt kapot is, er andere regels gelden. Terugsturen valt dan niet onder de bedenktijd, maar onder de garantie. Dit is een onderwerp voor een volgende artikel.
Karen ter Hart
Meijer Advocaten en Belastingadviseurs
[button link=”https://www.zeeheldennieuws.nl/2016/04/know-your-rights-distance-buying/” type=”big”] English Translation[/button]