Zicht op Recht: Je huis als Airbnb
In Berlijn is het inmiddels verboden, in Nederland stellen steeds meer gemeentes regels op en verhuurders zijn er over het algemeen niet blij mee. Airbnb is een fenomeen dat steeds populairder wordt.
Waar je vroeger voor je overnachting alleen kon kiezen voor ‘professionele’ aanbieders, kun je tegenwoordig ook kiezen voor een “Airbnb”. Het concept is simpel: tijdens je vakantie (of afwezigheid) laat je tegen betaling iemand in je huis verblijven. Eigenlijk verhuur je dus tijdelijk je huis. Voor toeristen is dat hartstikke leuk, je verblijft namelijk middenin het ‘normale’ leven èn tussen de ‘locals’. Voor degene die zijn huis aanbiedt, is het fijn dat er tijdens zijn afwezigheid iemand een oogje in het zeil kan houden.
Reden te meer om, zo met de zomer in aantocht, kort te bespreken waar je zoal rekening mee moet houden als je van plan bent om tijdens je vakantie je huis aan toeristen aan te bieden.
De gemeente Den Haag heeft een aantal regels gesteld aan de tijdelijke verhuur van je woning.
De regels waar je je in de gemeente Den Haag aan moet houden zijn:
- Je moet zelf in de woning wonen;
- Vakantieverhuur is alleen mogelijk als je zelf de hoofdbewoner van de woning bent;
- Je moet toeristenbelasting betalen;
- Je hebt toestemming nodig van de Vereniging van Eigenaars (VvE) of de verhuurder;
- Je woning structureel of bedrijfsmatig verhuren is niet toegestaan;
- Je woning moet brandveilig zijn;
- Je mag de woning niet aan meer dan vier personen tegelijkertijd verhuren;
- Je gasten mogen geen overlast veroorzaken voor de omwonenden.
Uit het rijtje met regels is allereerst de toeristenbelasting opvallend.
Veel ‘tijdelijke verhuurders’ zullen daar geen rekening mee houden als ze hun woning tijdens de zomervakantie twee weken verhuren. Toch is het zo dat je, vanaf het moment dat je tegen betaling een overnachting aanbiedt, belastingplichtig bent voor de toeristenbelasting. In de gemeente Den Haag is het tarief voor te toeristenbelasting in 2016 € 3,30 per persoon per overnachting. Voor personen jonger dan 13 jaar ben je geen toeristenbelasting verschuldigd.
De toeristenbelasting moet je afdragen aan de gemeente.
Natuurlijk kun je de toeristenbelasting weer doorberekenen aan degene aan wie je je woning tijdelijk verhuurt. Het is belangrijk om tijdig aangifte voor de toeristenbelasting te doen. Als je geen aangifte doet, of je doet dit te laat, dan krijg je een naheffingsaanslag plus een boete. Dit wil je natuurlijk voorkomen, dus wees er op tijd bij.
Een andere regel is dat je rekening moet houden met je verhuurder.
Wanneer je zelf huurder bent en je wil je huis tijdens je vakantie tijdelijk verhuren, dan is het belangrijk dat je daarvoor vooraf toestemming hebt van de verhuurder. Woningcorporaties staan overigens tijdelijke verhuur in het geheel niet toe.
Heb je geen toestemming van je verhuurder, dan kan hij er uiteindelijk zelfs voor zorgen dat je door de rechter uit je huis gezet wordt. Dit is inmiddels al een aantal keren gebeurd. Als de verhuurder toestemming geeft, raad ik je overigens aan dit ook schriftelijk te (laten) bevestigen. Dat is voor beide partijen wel net zo duidelijk.
Karen ter Hart
Meijer Advocaten en Belastingadviseurs