In de Kombuis: ‘De Sushimeisjes’
[box] De kombuis is een scheepskeuken. In deze rubriek maken we een keuze uit een van de vele restaurants die het ZeeheldenKwartier rijk is en beschrijven wij de passie van de koks.[/box]
Lisa wist al heel jong dat ze een eigen bedrijf wilde beginnen. Dat het een restaurant moest worden werd pas duidelijk op haar zestiende. Nicole had daarentegen niet echt een droom. Maar toen zij altijd maar weer sushi voor haar familie bleef maken, vroeg haar vader of ze daar niet iets mee moest gaan doen. Van hem kwam ook de inmiddels ingeburgerde en goedgekozen naam. Want je hoeft die naam maar één keer te horen en dan gaat hij nooit meer uit je systeem. ‘De Sushimeisjes’.
Nicole en Lisa kennen elkaar al van de middelbare school en na de ‘trigger’ van de vader van Nicole zijn ze bij elkaar gaan zitten om de droom van Lisa werkelijkheid te laten worden. Eerst moest er een ruimte gevonden worden. Moeder Barbera van de ‘Haagsche Kopjes’ bood haar kapperszaak aan als verkooppunt. Iets wat achteraf wel vreemd klinkt, maar ze deden het toch en het werkte. Al snel vonden ze een keuken om de sushirollen verkoopklaar te maken; daar komt heel wat bij kijken. Allereerst is er de rijst die gewassen en gekookt moet worden. Dat was toen nog niet de veertien kilo die nu dagelijks verwerkt wordt, maar daar zou het keukentje dat ze huurden ook niet tegen opgewassen zijn geweest.
Rijst is de basis van de sushi. Die moet van een goede kwaliteit zijn en als deze eenmaal gekookt is, moet je zorgen dat hij de ruimte heeft om af te koelen en dat de rijst luchtig blijft en niet aan elkaar klontert. Met geheime ingrediënten wordt de rijst na het koken op smaak gebracht. De rijst gaat niet in de koelkast of in een vrieskast omdat hij dan zijn smaak verliest. Het geheim van een goede sushi is verse rijst met kersverse ingrediënten.
Al snel werd de gehuurde keuken te klein en werd uitgekeken naar een geschikte ruimte als basis voor het afhaalrestaurant. Ze wilden zich in ieder geval in het ZeeheldenKwartier vestigen en vonden de ideale ruimte in de Prins Hendrikstraat. Na een forse verbouwing werd hun nieuwe bedrijf op 1 maart geopend. En het is niet alleen een afhaalrestaurant, maar ook een heus restaurant met een uitgebreide kaart dat vijf avonden in de week open is. Naast de diverse sushi, sashimi, snacks, nigiri (eenhaps voorgerecht van een met de hand gevormd bolletje rijst met daarop tonijn of ander gerecht) en verse salades zijn er ook twee Japanse biersoorten, de sapporo en het meest geliefde, asahi dry. Ook voor de vegetariërs zijn er diverse gerechten verkrijgbaar. De sushimeisjes zitten niet stil. Binnenkort kun je er ook terecht voor de lunch en ook al zijn ze nog niet zo lang open, ze kijken nu al uit naar een tweede locatie. Als ik ze tot slot van het interview vraag wat ze zelf het lekkerst vinden noemen ze beiden zonder aarzelen ‘de Soft Shell Crab Roll’ een sushirol met soft shell crab, avocado en masago-eitjes (eitjes van de vliegende vis).
Locatieinfo De Sushimeisjes
Tekst: Wybe van de Kuinder/ Fotografie: Alexia Stins