Gemeente neemt maatregelen voor 4.000 extra banen
Den Haag gaat in de komende jaren 4.000 mensen extra vanuit de bijstand aan een baan helpen. Dit betreft onder meer 1.000 gesubsidieerde banen voor mensen die veel moeite hebben een baan te vinden op de arbeidsmarkt.
Deze ’extra impuls’ biedt mensen die het nodig hebben waardevolle werkervaring en perspectief. De maatregelen zijn een aanvulling op het bestaande plan ‘Den Haag maakt werk!’ uit 2015, met als doel meer banen te creëren en meer mensen uit de bijstand aan het werk of naar school te krijgen.
STiP-banen
De 1000 nieuwe banen worden STiP-banen genoemd. STiP staat voor ‘Sociaal Traject in Perspectief’. Mensen in een STiP-baan doen waardevolle werkervaring op en krijgen hierdoor weer perspectief. Iemand met een STiP-baan krijgt bovendien het wettelijk minimumloon, zodat hij of zij duidelijk een beter inkomen krijgt dan met een bijstandsuitkering. In 2017 zullen de eerste mensen werkzaam zijn in STiP-banen. De STiP-baan duurt maximaal 3 jaar. Er mag geen werk door verdwijnen dat al bestaat. STiP-banen vullen een gat bij bedrijven en instellingen waar nu werk blijft liggen. Voorbeelden zijn assistenten in de zorg, sportbegeleiders, straatcoaches en schoolconciërges. Het gaat om werk waarvoor een lage opleiding voldoende is. Ook door de combinatie met begeleiding, training en gerichte ondersteuning. Werknemers werken 4 dagen per week, zodat zij de 5e werkdag kunnen gebruiken voor ontwikkeling of scholing.
Aanvullende maatregelen
Behalve de STiP-banen worden van 2018 tot en met 2020 de volgende maatregelen genomen om nog eens 3.000 mensen aan werk te helpen:
De gemeente start een proef voor een Haagse variant van de dienstencheque. In België bestaat deze cheque al sinds 2004. De cheque heeft daar geleid tot meer werkgelegenheid voor lager opgeleiden. Den Haag bekijkt of de cheque hier ook meer banen kan opleveren, bijvoorbeeld door deze te gebruiken voor diensten die schaars worden of zijn, zoals een strijkservice, schoonmaak- en tuindiensten.
De gemeente investeert extra in bestaande maatregelen zoals de werkgeverscheque en loonkostensubsidie en in begeleiding van werkgevers en werknemers. De gemeente ontzorgt werkgevers en vereenvoudigt procedures.
De gemeente dringt bij de staatssecretaris aan op afschaffen van de verplichte UWV toets omdat deze toets bureaucratisch is en veel tijd kost. Deze beoordeling is nog verplicht om te beoordelen of iemand behoort tot de doelgroep van de banenafspraak.
Tenslotte investeert de gemeente in scholing, taalvaardigheid, begeleiding en training van werkzoekenden.
Structureel meer werk
In Den Haag zijn circa 48.000 mensen werkloos en ontvangen zo’n 28.000 mensen een bijstandsuitkering. In 2015 zijn er meer dan 5.000 mensen uit de bijstand naar werk of opleiding gegaan. Tegelijkertijd kwamen er ook 7.800 mensen bij in de WW. Daarom kiest de gemeente nu voor extra maatregelen. De gemeente werkt (samen met partners) tegelijkertijd aan meer structurele werkgelegenheid voor laaggeschoolden in Den Haag. Structureel meer werk creëer je niet van de ene op de andere dag. Dus terwijl de mensen die het nodig hebben nu werkervaring opdoen, bijvoorbeeld via een STiP-baan, vergroten zij kansen op werk straks enorm. Want hoe langer iemand geen baan heeft, hoe moeilijker het wordt om aan werk te komen