Tentoonstelling: Eten bij de kunstenaar – van stilleven tot fooddesign
Een tentoonstelling over 19de-eeuwse voedselstillevens en hedendaags fooddesign.
26 augustus t/m 30 oktober 2016
In Eten bij de kunstenaar – van stilleven tot fooddesign zet De Mesdag Collectie de vrouw achter de beroemde kunstenaar Hendrik Willem Mesdag in de schijnwerpers: Sientje Mesdag-Van Houten (1834-1909). In het leven van Sientje speelde eten een belangrijke rol, zowel op het doek als op het bord.
De voedselstillevens die zij schilderde en de feestelijke diners die zij met haar man Hendrik Willem thuis organiseerde, vormen het uitgangspunt van de tentoonstelling Eten bij de kunstenaar.
Ook hedendaagse kunstenaars laten zich inspireren door eten, maar het stilleven van nu is anders dan een eeuw geleden. In de tentoonstelling ontdekt de bezoeker hoe deze kunstenaars het voedselstilleven op diverse manieren interpreteren, zich afzetten tegen het klassieke beeld van dit genre of commentaar leveren op de huidige eetcultuur. Hierdoor komt hedendaagse kunst en fooddesign verrassend samen met 19de-eeuwse voedselstillevens.
Eten bij de kunstenaar – van stilleven tot fooddesign is gemaakt door de deelnemers van De Kunst van het Tentoonstellen, een cursus voor aankomende tentoonstellingsmakers georganiseerd door het Van Gogh Museum.
Digitaal platform
De makers van Eten bij de kunstenaar hebben naast de tentoonstelling in De Mesdag Collectie ook het digitale platform www.dkvht.nl gelanceerd. Dit platform biedt verdiepende informatie voor de bezoekers van de tentoonstelling. De online tentoonstellingscatalogus en digitale collectieontsluiting zijn onder meer op het platform te vinden.