Speciaal avondprogramma tijdens World Day Against the Death Penalty in Museum de Gevangenpoort
Op maandag 10 oktober, tijdens de World Day Against the Death Penalty, organiseert Museum de Gevangenpoort voor de eerste keer een speciaal avondprogramma. Na een rondleiding door het eeuwenoude cellencomplex geeft Amnesty International een presentatie over de doodstraf in de actualiteit.
Als beheerder van de nationale collectie strafwerktuigen toont Museum de Gevangenpoort de ontwikkeling van het strafrecht door de eeuwen heen. Omdat het museum het belangrijk vindt de geschiedenis waar mogelijk te verbinden met hedendaagse discussies en de actualiteit, wordt tijdens de World Day Against the Death Penalty een speciaal avondprogramma georganiseerd in samenwerking met Amnesty International.
Programma
De avond start met een rondleiding door de cellen van de Gevangenpoort over de humanisering van het strafrecht door de eeuwen heen. Vervolgens geeft Liesbeth Mulder van Amnesty International een presentatie. In welke landen is de doodstraf nog steeds gangbaar, hoe wordt er binnen de Nederlandse politiek tegen dit onderwerp aangekeken en op welke wijze voert Amnesty International actie tegen de doodstraf?
Kosten en aanmelden
Het avondprogramma vindt in twee rondes plaats: de eerste is van 19.00 tot 20.00 uur en de tweede van 20.15 tot 21.15 uur. De kosten bedragen €10 regulier of €7,50 voor studenten. Aanmelden kan via info@gevangenpoort.nl (o.v.v. de gewenste ronde).
Over de World Day Against the Death Penalty
In 2003 organiseerde de World Coalition de allereerste World Day Against the Death Penalty. Meer dan 180 initiatieven wereldwijd werkten hieraan mee, waaronder organisaties van mensenrechten, juristen en vakbonden. Ook de Europese Unie sprak officieel steun uit voor deze dag. Sindsdien werken steeds meer organisaties en initiatieven mee aan deze dag, zowel in landen waar de doodstraf is afgeschaft als in landen waar dit nog niet het geval is.
Den Haag, internationale stad van vrede en recht
In Den Haag wordt iedere dag hard gewerkt aan een veiliger en rechtvaardiger wereld. Ook in de musea, tijdens vele festivals en evenementen komt het thema vrede & recht ruim aan bod. Kijk voor meer informatie op denhaag.com/nl/vrede-recht.