Weesfietsenaanpak voor meer stallingsruimte
Onbeheerd achtergelaten fietsen zijn een grote ergernis voor bewoners. Stallingsruimte voor fietsen die echt worden gebruikt, is er te weinig. Bovendien zijn achtergelaten, soms ook kapotte, fietsen op straat een rommelig gezicht. In Den Haag geldt een Algemene Plaatselijke Verordening (APV) om de weesfietsenproblematiek aan te kunnen pakken.
Midden 2013 heeft het college van burgemeester en wethouders een APV aangenomen om gebieden aan te kunnen wijzen waar een fiets een maximumperiode ongebruikt geparkeerd mag staan. Na deze maximumperiode kan de fiets door handhavers worden weggehaald en afgevoerd naar het fietsdepot. Als maximumperiode wordt meestal voor 28 dagen gekozen, maar op heel drukke plaatsen kan dit ook korter zijn.
Weesfiets of fietswrak
Een weesfiets is een fiets die lang onbeheerd op 1 plek staat. Deze fietsen kunnen technisch nog in goede staat zijn.Fietsen die verwaarloosd zijn en technisch in onvoldoende staat van onderhoud zijn, zijn fietswrakken. Fietswrakken kunnen in de hele stad altijd worden weggehaald. Lees ook meer informatie over het melden van fietswrakken.
Aangewezen gebieden
De gemeente heeft in 1e instantie het Regentesse- en Valkenboskwartier aangewezen als gebied waar fietsen na een maximumperiode verwijderd kunnen worden. In 2015 volgde het Zeeheldenkwartier. In 2017 gaat de aanpak ook gelden in de volgende 6 gebieden:
- Stationsbuurt
- Duinoord
- Strandweg/Boulevard
- Bezuidenhout (midden en oost)
- Leyenburg
- Rustenburg en Oostbroek
Het weesfietsenbeleid is dus niet in de hele stad van toepassing, maar alleen in gebieden waar veel fietsen onbeheerd zijn achtergelaten. In gebieden die niet zijn aangewezen als weesfietsengebied kan de gemeente alleen fietswrakken weghalen.