Gemeenteraad: Commissie sprak over groen voor de stad & Huishoudelijk afvalplan 2016-2020
De commissie Leefomgeving sprak woensdag 6 oktober over het raadsvoorstel Agenda Groen voor de Stad 2016 en over het Huishoudelijk afvalplan.
Agenda Groen voor de Stad
De commissie ving aan met een bespreking over het raadsvoorstel Agenda Groen voor de Stad 2016 en de afdoening motie Ontwikkel beleid vergroening versteende wijken. Door de toenemende bevolking en het bijbehorende ruimtebeslag komt de leefkwaliteit in het algemeen en het groen in het bijzonder soms onder druk te staan. Daarnaast zijn er onzekerheden en ontwikkelingen die de stad in de toekomst sterk zullen kleuren. Het gaat hierbij om de klimaatopgave, veranderingen in mobiliteit en de toenemende impact van informatietechnologie. De commissie had waardering voor het groenbeleidsplan, maar vond dat concrete uitwerking en indicatoren ontbraken. In het debat vroeg de commissie speciale aandacht voor onder andere een toekomstbestendig groenbeleid, een betere verdeling van groen over de wijken, ecologisch groenbeheer en het gebruik van Haagse kracht en burgerbetrokkenheid. De commissie vroeg naar goede communicatie over vergroening en ontstening, de natuurwaardekaart, groene daken, geveltuinen en natuurspeeltuinen. Er waren ook vragen over de groenbalans, de bomenbalans, de stadsecoloog, achterstallig groenonderhoud en olifantenpaadjes. Ook vroeg de commissie naar verplaatsbaar groen, afvalbakken, eetbaar groen, een waardebepaling van het groen en de ontwikkelpaden. Tot slot waren er vragen over het actieplan Dat Kan Groener, het budget en de tekorten en de verplichting tot duurzame instandhouding van de Stedelijke Groene Hoofdstructuur.
Wethouder Revis beantwoordde de vragen. Rond de jaarwisseling zal in het kader van de door Den Haag medeondertekende City Deal voor klimaatbestendige steden een rapport, opgesteld aan de hand van de TEEB-systematiek (The Economics of Ecosystems and Biodiversity) aan de commissie worden toegezonden. Er wordt een extra stadsecoloog aangetrokken en de nieuwe nota Ecologische Verbindingszones en een nieuw Beheer- en Onderhoudsplan worden getoetst aan het groenbeleid in de Agenda Groen voor de Stad. In het eerste kwartaal 2017 zal een werkbespreking over de (stand van zaken van de) natuurwaardekaart worden georganiseerd. Verder gaf de wethouder aan dat de wijk- en buurtvisies de concrete uitwerkingen bevatten ten aanzien van groen. Daarin wordt bijvoorbeeld nadrukkelijk ingegaan op mogelijkheden om te ”ontstenen”. Een inventarisatie vergroening verstening wordt in die wijkvisies meegenomen. Het Stedelijk Groen Overleg is, volgende de wethouder, een goed functionerend overleg met deskundige organisaties, maar het online platform Haags Groen zal worden voortgezet. Daar kunnen buurtbewoners ideeën inleveren. Hij neemt de suggestie van een bomendashboard mee in de gedachtegang. Op 2 november 2016, 19.30 uur, is er een werkbespreking over de Omgevingswet met commissies Ruimte en Leegomgeving. De tekst van het dictum zal worden bezien op het genoemde initiatief om de Haagse bevolking (Haagse kracht) betrokken te ten zijn bij het groen. Het contract voor het legen van prullenbakken met feestdagen zal worden aangepast en de afgestorven bomen in Wateringse Veld worden vervangen. De voorlichting over vergroening en geveltuinen aan bewoners (ook die van versteende wijken) zal via de website, folders en de groenbeheerders van de stadsdelen worden geïntensiveerd. Wanneer onderhoudsapparaten voor het groen zijn afgeschreven zal worden bezien of alsdan gebruik kan worden gemaakt van nieuwe elektrische apparatuur. De wethouder zei verder dat er tweejaarlijks een voortgangsrapportage van het groenbeleidsplan zal worden uitgebracht, waarin het tijdspad van de ontwikkelpaden wordt meegenomen. In de Jaarrekening 2016 zal worden gerapporteerd over de honderd nieuwe locaties voor nieuwe bomen.
Huishoudelijk afvalplan 2016-2020
Hierna sprak de commissie over de brief Uitwerking en uitvoering Huishoudelijk afvalplan 2016-2020. De commissie was redelijk positief over de uitwerking en uitvoering van het Huishoudelijk afvalplan, maar zag graag meer ambitie op een aantal onderdelen.
Wethouder Revis beantwoordde de vragen en zei dat het gevoerde overleg naar aanleiding van de motie over Ruimte voor bruikbare spullen bij afvalbrengstations met de kringloopwinkels zal worden voortgezet. De commissie zal binnenkort een plaatsingsplan Sorteerstraten ontvangen. De suggestie om app’s te koppelen aan de sensoren in Orac’s zal de wethouder meegeven aan de medewerkers van smart city. De commissie zal eind 2016 een rapportage over de geluidsmetingen ontvangen. Verder zei de wethouder dat het seizoen voor de verstrekking van gele zakken tegen meeuwenoverlast is verruimd. Ook het aantal is vergroot naar 500.000. Mocht blijken dat er na het seizoen zakken over zijn, wordt de verstrekking voortgezet. Het college is verder voornemens in 2017 de afvalstoffenheffing te verlagen. Een update van het (anti-)bijplaatsingsbeleid zal aan de commissie worden gezonden. Ten aanzien van het inzamelen van vet en oliën is een communicatieplan opgesteld. In het tweede kwartaal van 2017 zal de commissie een brief over bedrijfsafval ontvangen.
De volledige vergadering is online terug te zien. Omdat de raadzaal momenteel wordt heringericht, worden de commissievergaderingen in de Commissie-/Perskamer gehouden.