Kerstproductie Rabarber wordt De Baron van Munchhausen
De onvoorstelbare avonturen van De Baron van Münchhausen
Een jongetje vliegt op een kanonskogel de wereld rond. Hij beweert de baron van Münchhausen te zijn. Van de woestijn tot de Noordpool beleeft hij avonturen. Hij trekt ten strijde tegen een ijzige keizer en wil met zijn vriendinnetje naar Venetië. Met zijn fantasie kan hij de hele wereld aan. Maar waarom verbergt hij wie hij werkelijk is? En waarvoor is hij op de vlucht? Een wonderbaarlijke, ontroerende voorstelling waarin alles mogelijk is en niets is wat het lijkt.
Meer en meer ontwikkelt Rabarber een eigen genre waarbinnen serieuze thema’s door ervaren schrijvers verpakt worden in een verassende, toegankelijke theatertekst. De afgelopen jaren schreef David Geysen (o.a. Toneelgroep De Appel) de teksten en dit jaar is Marcel Roijaards teruggevraagd.
Tussen 1998 en 2002 schreef Marcel Roijaards al vijf keer eerder een familievoorstelling voor Rabarber die werd opgevoerd in Theater aan het Spui. Daarna schreef hij o.a. voor de Ulrike Quade Company, werd zijn jeugdroman ‘Rebel met vleugels’ uitgegeven door Querido en schreef hij diverse filmscenario’s. In 2017 verschijnt de door hem geschreven speelfilm ‘Broers’ in de bioscopen.
Voor de kerstproductie van dit jaar koos Marcel Roijaards samen met regisseur Jeroen de Graaf voor de verhalen over De Baron van Münchhausen. Iedereen kent het beeld van de adellijke man die op een kanonskogel door de lucht vliegt. Hij weet op de meest wonderlijke manieren uit probleemsituaties te ontsnappen. Zijn bizarre, verbeeldingsrijke oplossingen zijn aantrekkelijk om te gebruiken in een familievoorstelling, maar nog meer interesseerde het schrijver Roijaards waarom de baron van Münchhausen steeds zijn toevlucht neemt tot zulke wonderlijke fantasieverhalen. Wat gaat er achter die fantasie schuil, wat is er echt met hem aan de hand? Wordt hij met recht een vrolijke fantast genoemd of is hij eerder een pathologische leugenaar die de realiteit niet aankan?
De Baron van Münchhausen heeft echt geleefd (1720-1797). Als jongeman ging hij in het Russische leger en vocht mee in diverse oorlogen. Hij verwierf roem als militair, maar nog meer succes had hij met het vertellen van verhalen over zijn avonturen. Daarbij scheen hij flink te overdrijven, maar zelf beweerde hij dat het allemaal de waarheid was. Volgens hem vond de overdrijving pas plaats toen zijn verhalen een eigen leven gingen leiden en op papier werden gezet door anonieme schrijvers. Misschien bijna tegen wil en dank zou hij de geschiedenis in gaan als grootste fantast aller tijden.
Marcel Roijaards liet zich inspireren door de oorspronkelijke verhalen over de legendarische baron, maar steeds meer werd het een geheel nieuw, eigentijds toneelstuk. Hierin maken we kennis met Bram, een jongetje van 12 jaar. Volgens de dokters is hij ernstig ziek, maar zelf denkt hij daar anders over. Met een kanon schiet hij zichzelf uit een ziekhuisraam. Hij komt bovenin een boom terecht en wordt daar gevonden door een aantal kinderen. Aan hen stelt hij zich voor als de Baron van Münchhausen. Samen gaan ze op reis en beleven ze wonderlijke avonturen. Ze komen in een sprekend moeras terecht, ontmoeten fata morgana’s in de woestijn en varen met gondels door een onzichtbaar Venetië. Het wordt een onvergetelijke tijd waarin ze meer over zichzelf leren en de liefde ontdekken. Onderweg voeren ze strijd tegen de Witte Wolven, soldaten van een klinische wereld waarin geen plaats is voor fantasie, maar alleen de keiharde waarheid telt. De strijd lijkt in het voordeel van de kinderen uit te vallen, maar soms beginnen ook zij te twijfelen. Zijn alle verhalen van de Baron wel echt waar? Waarom ziet hij zo bleek en verbergt hij wie hij werkelijk is?
De onvoorstelbare avonturen van De Baron van Münchhausen is gemaakt met en door 24 Rabarber jongeren en 16 kinderen onder regie van Jeroen de Graaf. Tekst Marcel Roijaards. Met muziek van Marne Miesen en choreografie van Yoni Serlie. Decor door Aidan Radier en kostuums van Helene Schaap.
Speeldata en tijden
26 t/m 30 december + 2 januari 13.00 en 16.00 uur
31 december + 4 januari 13.00 uur
3 januari 16.00 en 19.00 uur
Kaarten reserveren: via www.theateraanhetspui.nl of 070-3465272
Leeftijd: voor iedereen vanaf 5 jaar
Duur: +/- 1 uur en 15 minuten (geen pauze)
Speeldata: 26 december 2016 t/m 4 januari 2017
Locatie: Theater aan het Spui, grote zaal, Spui 187, Den Haag
Prijs: € 10,00 t/m 18 jaar en € 15,00 voor volwassenen
korting met Ooievaarspas mogelijk