Zwarte dag voor de Veenkade
Het was nog donker toen de eerste kastanjeboom aan de Veenkade tegen de vlakte ging op 17 oktober. Ondanks hevig protest van de buurt en goede alternatieven werden de zeventien beeldbepalende bomen gekapt. Een kaalslag met enorme impact.
Het ging door merg en been. Mensen stonden huilend op straat en keken in shock naar het geweld waarmee de ruim 50-jaar oude bomen geveld werden. Reusachtige takken werden afgerukt en verdwenen direct in de versnipperaar. In razend tempo ging de kettingzaag door de stammen tot de hele kade kaal was.
Hevig verzet
Bewonersorganisatie de Groene Eland heeft zich hevig verzet tegen de kap. Samen met een groep betrokken buurtbewoners en Bomenstichting Den Haag werd alles op alles gezet om de kap te voorkomen. Het bleek helaas tevergeefs. Er waren goede alternatieven om de verzwakte kademuur te herstellen met behoud van de bomen. Maar de gemeente wees ieder alternatief af en zette het plan door. De actiegroep is hevig teleurgesteld over de gang van zaken.
Niet om aan te zien
Florine Kuethe (Red de Bomen Zeeheldenkwartier) noemt de houding van de gemeente stuitend.
“We werden op alle fronten tegengewerkt en als vijanden behandeld. Er was geen enkele wil om tot een oplossing te komen. Het resultaat is niet om aan te zien, het is een grimmig en weerzinwekkend gezicht.”
De kadewerkzaamheden zullen naar verwachting circa een jaar duren. Uiteindelijk komen er wel nieuwe bomen, geen kastanjes maar lindes. Maar het zal tientallen jaren duren voordat de nieuwe bomen een vergelijkbaar formaat hebben.
In februari 2017 worden ook de bomen aan de Toussaintkade gekapt. Of de bomen aan de Noordwal kunnen blijven is nog de vraag. De gemeente heeft hier nog geen uitspraak over willen doen.
Foto voor: Kevin McPeake
Foto na: Alexia Stins