Straatverhalen: De Ster van het Zeeheldenkwartier
Als de zon langzaamaan achter de huizen en horizon verdwijnt en plaatsmaakt voor het kunstmatige straatlantaarnlicht, gaat mijn blik er als vanzelf naartoe. Ooit geïnspireerd door de Notre Dame in Parijs, prijken de twee torens van Onze-Lieve-Vrouwe-Onbevlekt-Ontvangen, oftewel de Elandkerk, dominant over ons Zeeheldenkwartier.
Halverwege de Van Diemenstraat richting de Elandstraat is het uitzicht op de kerk indrukwekkend. Naar ontwerp van Nicolaas Molenaar, leerling van Pierre Cuypers, is zij eind 19e eeuw in neogotische stijl gebouwd. Het aantal Haagse inwoners bleef in die periode gestaag groeien en hierdoor ontstond behoefte aan een nieuwe kerk. Je kunt stellen dat de Zeeheldenwijk gelijktijdig is gebouwd met het ‘Klein Veentje’ (de gelijknamige polder waarnaar de kerk de eerste jaren is vernoemd). In cijfers uitgedrukt is het gebouw 60 meter lang en 46 meter breed – het schip is 28,5 meter breed -, zijn de torens 72 meter hoog en heeft zij 66 gebrandschilderde ramen en 4 klokken.
In deze periode lijken de twee torens meer aandacht te trekken. Misschien heeft het onbewust te maken met de datum van 1 december 1892, de dag dat het gebouw officieel als rooms-katholieke kerk werd ingewijd. Of zal het toch liggen aan de behoefte om juist in deze donkere dagen onze minderbedeelde medemens extra te willen helpen? De kerk met haar parochianen wil immers nog steeds symbool staan voor onbaatzuchtig hulpverlenen aan armen, zieken en – eenzame of verlaten – kinderen, ouderen, vluchtelingen.
De huidige parochie in de Elandkerk heet sinds januari 2015 Maria Sterre der Zee. De kerkdeuren staan iedere woensdag in het licht van Dag van Ontmoeting open voor iedereen die nieuwsgierig is naar het indrukwekkende interieur, een kaarsje wil aansteken voor een dierbare, de stilte zoekt of juist een gesprek wil aangaan. Een goed excuus deze – door mij zeer vrij vertaalde – Ster van het Zeeheldenkwartier te volgen, de straat te verlaten en eens een kijkje binnenin te nemen.