In de Kombuis: Hilton Restaurant Pearl
De kombuis is een scheepskeuken. In deze rubriek maken we een keuze uit de vele restaurants die het ZeeheldenKwartier rijk is en beschrijven we de passie van de koks. Deze maand: Restaurant Pearl.
Omdat het zo’n mooie, strategische plek is aan de rand van het centrum, vlakbij Panorama- en museum Mesdag, het Vredespaleis en de internationale zone leek het een voor de hand liggende plek voor een internationaal hotel. Het heeft lang geduurd voordat het leegstaande kantoorgebouw – het vroegere hoofdkantoor van de Nederlandse Post, op de hoek van de Zeestraat en het Scheveningseveer – werd gesloopt en herbouwd tot Hilton The Hague.
Restaurant Pearl
Een imposant gebouw met 195 kamers, vijf vergaderzalen, vier bestuurskamers en de flexibele balzaal De Mesdag. En niet te vergeten cocktailbar SPARK met live muziek in het weekend. En zeker niet op de laatste plaats, een terras aan het water. De meeste mensen denken bij het Hilton niet onmiddellijk aan een restaurant maar in Hilton The Hague bevindt zich ook Restaurant Pearl.
Het restaurant in het Hilton op de Zeestraat draagt de toepasselijke naam Pearl en is de parel van het hotel. De keuken is Frans georiënteerd en er worden zoveel mogelijk regionale producten gebruikt.
Chef-kok Frank Uphoff
De carrière van de chef-kok van het restaurant, Frank Uphoff, is een lang verhaal, want je wordt niet zomaar chef-kok bij het Hilton. Omdat hij nog niet helemaal wist wat hij met zijn leven ging doen begon hij – op aandringen van zijn vader – bij het leerlingwezen. Vier dagen werken, één dag studeren. Een discipline die nu weer is opgenomen in een ander leersysteem. Na het afronden van de opleiding begon hij zijn vak met ploeteren bij een voedselketen. Maar Frank was ambitieus en avontuurlijk aangelegd en al gauw zag hij zijn kansen in de restaurantkeukens van gerenommeerde restaurants zoals de Kersentuin in Amsterdam en Hotel Restaurant Château Neercanne nabij Maastricht. Daarna lokten aanbiedingen uit Aruba, de Seychellen en de Emiraten. Bij de laatste mocht hij, na twee weken te zijn ingewerkt, samen met zijn negentig koks een Indiase bruiloft voor zestienhonderd genodigden verzorgen.
Vergeleken daarbij lijkt het in het Hilton een makkie. Onder en met hem werken zestien koks om de restaurant- en hotelgasten culinair te verrassen. Dat gebeurt in een enorme keuken die van alle gemakken is voorzien. Als je de koel- en vriescellen binnenloopt waan je je in de goedgeorganiseerde afdeling van de plaatselijke supermarkt. Er is ook een aparte personeelskeuken. En dat moet ook wel want daar wordt dagelijks eten klaargemaakt voor zo’n honderd personeelsleden.
In Restaurant Pearl kunnen de gasten in de ochtend genieten van het ontbijtbuffet met een ruime keuze aan warme en koude, internationale en lokale specialiteiten. De lunchkaart biedt eenvoudige, lichte en betaalbare gerechten. Naast het wekelijks wisselende Chef’s menu (€ 34,-) vindt u op de dinerkaart een ruimschoots aanbod van exquise voor- hoofd- en nagerechten die bestaan uit lokaal geproduceerde seizoensgebonden producten. En reken maar dat de smaak en kwaliteit voortreffelijk zijn. Het restaurant heeft niet voor niets de Gouden Pollepel van het AD gewonnen. En als in april het terras aan het scheveningseveer geopend wordt kunt u op die aangename plek extra genieten van ontbijt, lunch of diner.
Chefkok: Frank Uphoff