In de Kombuis: Nomad Bistro Wine Bar
Eigenaren Ana Paula en Ralf Mensak hebben over de halve wereld gezworven voor zij zich met hun restaurant Nomad in de Zoutmanstraat vestigden. Ralf werkte om te beginnen in het hotelwezen in Brazilë, wat niet zo vreemd was omdat de grootmoeder van Ralf de hotelketen Bavaria in het zuiden van Brazilië bezat. De ouders van Ana Paula hadden in Italië, niet ver van Verona, wijnhuis Sartori in Santorso, dat nog steeds bestaat. Zowel Ana Paula als Ralf zijn in Brazilië geboren. Ralfs ouders komen uit Duitsland.
Toen zij elkaar ontmoetten, had Ralf net een opleiding hotelmanagement in Oostenrijk achter de rug en Ana Paula had in Toscane een kookopleiding gevolgd. Ze ontmoetten elkaar in Brazilië en begonnen samen hotel Fort Landerdale in Florida. Na de dood van Ralfs vader verkochten ze dat en namen het hotel Rio Grande do Sul van zijn ouders over. Tussen 1990 en 2000 verkochten zij ook dat en begonnen een restaurant in de Oostenrijkse Alpen. Dat werd na een aantal jaren ook van de hand gedaan en inmiddels hebben ze zich in Den Haag gevestigd. De oudste dochter is net afgestudeerd op de Hogere Hotelschool in Den Haag/Scheveningen en de jongste zit hier ook op school.
Nomad is een goed gekozen naam voor een restaurant van wereldreizigers. De kaart is eenvoudig en niet al te uitgebreid. Maar wat een smaken! In het geval van Ana Paula en Ralf kun je zeggen dat ze de beste van alle gerechten die zij op hun reizen zijn tegengekomen in hun restaurant serveren. Ik kan niets zeggen over de prijzen want deze keer werd ik getrakteerd door mijn goede vriend André, die een stop maakte op zijn reis vanuit Griekenland naar Ladakh, maar ik vind het eten zeer de moeite waard. De inrichting van het restaurant is sober. In de hoek staat een gokautomaat. Merkwaardig. Als ik er Ralf naar vraag zegt hij dat het ding er moet blijven staat van degene waar hij de ruimte van huurt, maar dat er eigenlijk niemand gebruik van maakt.
Als ik enkele weken later terugkom voor het interview drink ik een stevige volle ronde Malbec uit Argentinië. Dat wordt geschonken in een mooi dun glas op een mooie voet met steel. Een wonderschone Australische vrouwelijke gast die zich verschanst heeft op de hoek van de bar zegt: ‘Ik mag misschien een snob zijn, maar als ik een verrukkelijke wijn drink, wil ik die drinken uit een superdun wijnglas op een mooie voet. En ze heeft gelijk. Ook ik drink niet graag wijn uit glazen waar je ook thee of limonade uit kan drinken.
Wij hopen dat ze het reizen een beetje moe zijn geworden en dat bewoners en bezoekers van het ZeeheldenKwartier nog lange tijd kunnen genieten van de kookkunsten van Ana Paula en Ralf in restaurant Nomad.
Nomad Bistro Wine Bar
Zoutmanstraat 53C, 2518 GM Den Haag
Geopend dinsdag t/m zaterdag 16.00 – 23.00 uur
06 30 967 695
nomadbistro@outlook.com