De Villa Paulowna verbouwd tot woontoren?
Verschillende gemeenteraadsfracties hebben afgelopen maand kritische vragen gesteld aan de wethouder Ruimtelijke Ordening (Boudewijn Revis, VVD) over de bouwplannen die een projectontwikkelaar heeft ingediend voor de Villa Paulowna.
De Villa Paulowna is de laatste ruimtelijke parel in het Zeeheldenkwartier en wordt bedreigd met sloop- en verbouwplannen. Voor het enige vrijstaande gebouw in de wijk, op de hoek van de Van de Spiegelstraat en de Van Speijkstraat, is een vérgaande omgevingsvergunning aangevraagd.
Het hoofdgebouw is een rijksmonument uit 1876, de aanbouw is een gemeentemonument uit 1937 en De Van de Spiegelstraat en de Van Speijkstraat zijn beschermd stadsgezicht van de eerste orde.
Toch heeft de eigenaar van het pand vergunning gevraagd voor de sloop van de aanbouw en het bouwen van een kolossaal appartementencomplex. Dit alles gaat gepaard met het kappen van negen bomen op het terrein en het aanleggen van een ondergrondse parkeergarage.
In het Haagse Coalitieakkoord 2018-2022 staat:
- Monumentale panden zijn beeldbepalend voor het eigen Haagse karakter en daarmee van
grote waarde. Daarom zorgen we goed voor deze parels in de stad. - Bomen vormen ons groene kapitaal. We gaan zeer terughoudend om met het afgeven van
kapvergunningen. Bomen worden alleen gekapt als het aantoonbaar niet anders kan.
Het lot van de Villa Paulowna en de bomen is dus een lakmoesproef voor het jonge collegeakkoord. Als de plannen doorgaan wordt onherstelbare schade toegebracht aan de cultuurhistorische waarden van het beschermd stadsgezicht en het rijksmonument, zal een gemeentelijk monument verloren gaan en zal veel groen verdwijnen.
De Dienst Stedelijke Ontwikkeling van de Gemeente (DSO) maakt het belanghebbenden moeilijk invloed op de plannen uit te oefenen. Zo heeft de projectontwikkelaar in samenspraak met DSO een ‘salamitactiek’ toegepast door de plannen in stukjes te knippen zodat voldongen feiten gecreëerd worden zonder dat de omvang van het gehele plan duidelijk wordt en waardoor het buiten het toezicht van de gemeenteraad valt. Ook weigert de Gemeente afschriften te verstrekken van de vergunningaanvraag van de projectontwikkelaar met een onbegrijpelijk beroep op de algemene verordening gegevensbescherming: je mag de honderden pagina’s met de hand overschrijven maar kopieën mogen niet gemaakt worden. Dit beleid treft overigens alle inspraakprocedures, zodat belanghebbenden dus inspraak kunnen maken zonder een afschrift van vergunningaanvragen te kunnen verkrijgen, een kafkaëske situatie!
Men mag er van uitgaan dat deze plannen niet goedgekeurd worden, maar de vastgoed ontwikkelaars hebben vaak veel invloed binnen de gemeente. Omwonenden hebben zich inmiddels verenigd in de Werkgroep Behoud Villa Paulowna en vragen daarom aandacht voor deze plannen. De Werkgroep vraagt zich af: als dít mag met een rijksmonument en een
gemeentemonument in beschermd stadsgezicht van de eerste orde, wat stellen dergelijke kwalificaties dan eigenlijk nog voor?
Werkgroep Behoud Villa Paulowna,
Paul van Leeuwe, 06-14518914,
Gerard van den Ende, 06-20083123.