Weet jij wat er in welke afvalcontainer hoort?
Stel, je hebt een feestje georganiseerd en nu moet je opruimen. Weet jij in welke afvalcontainers plastic wegwerpbordjes, plastic rietjes, gebruikte papieren servetten en kapotte wijnglazen horen? Dit was een strikvraag. Ook ik – en ik ben toch behoorlijk duurzaam bezig – had de antwoorden, op het glas na, fout. Het hoort allemaal bij het restafval.
Uit recent onderzoek van afvalverwerker SUEZ blijkt dat driekwart van de Nederlanders denkt afval op de juiste manier te scheiden, maar dat het hen soms ontbreekt aan de juiste kennis. Hierdoor belandt niet al het afval in de juiste afvalbak. Tijd voor een update. Vandaag nemen we het lastige plastic onder de loep. Deze afvalcontainers worden PMD (Plastic, Metaal en Drankkartons) of PBD (Plastic, Blik en Drinkpakken) genoemd.
+ WÉL bij PMD hoort: Plastic = tassen, lege plastic verpakkingen (zakjes, bakjes, folies), (knijp-) flessen en flacons, kuipjes en bekers (bv boter, saus, yoghurt), tubes en potjes (crème, gel, tandpasta, planten), deksels. Blik, metaal = (conserven en drank) blik, aluminiumfolie (o.a. deksels, bakjes, waxinelichtcupjes). Drankkartons = drinkpakken (melk, sap, vla, wijn).
– NIET bij PMD hoort: Plastic producten en gebruiksvoorwerpen (speelgoed, tandenborstel, plastic bord/ bestek/beker, emmer, tuinstoel), piepschuim, doordrukstrips (medicijnen, kauwgom), verpakkingen met een aluminium laagje (chips, koffie).
Tips:
Let bij plastic zakjes en bakjes op het logo met het ‘plantje’. Dit geeft aan dat het plastic composteerbaar is. Dit is gemaakt van planten en mag bij het GFT en het restafval. Er komen namelijk geen schadelijke stoffen vrij bij het composteren of verbranden.
Gebruik oude plastic tassen om je plastic in te verzamelen. Dat scheelt weer; hoef je geen speciale zakken te kopen. Twijfel je toch over een bepaald product? Gelukkig is er de site en app Afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal. Die vertelt je waar het afval bij hoort. Ben je afvalscheidingsfan? Doe dan de quiz op de site van milieucentraal.nl.
Waar vind je die afvalcontainers? Op de kaart (zie foto) zie je een update waar in de wijk de afvalcontainers staan. Op de site van de gemeente vind je een redelijke updatekaart met alle afvalcontainers.
Nog meer tips:
– Op wecycle.nl kun je nog andere inleverpunten vinden. Sommige afvalproducten kun je ook bij winkels kwijt. Handig als je toch boodschappen ging doen. Bijvoorbeeld:
- AH: Lege batterijen, elektrische apparaten, lampen en cartridges (Wecycle).
- Coop: batterijen, kleding
- Roda: cartridges
- Boerderij Beestenspul: oud frituurvet, elektrische apparaten (Wecycle)
– Heb je grote apparaten en/of chemisch afval? Rij dan even mét je afvalpas langs het afvalbrengstation op de Uitenhagestraat 4.
Tot slot. Blijven er nog afval-raadsels of vragen over? Mail gerust, dan gaan we ze voor je uitzoeken. En ook jouw afvalscheidings- tips zijn van harte welkom.