Verkamering aan banden gelegd, belasting omhoog
De verkamering van de stad wordt aan banden gelegd. Daarnaast wordt de onroerend zaakbelasting met circa 15% verhoogd. Dat zijn de opvallendste punten in het nieuwe coalitie-akkoord dat vandaag is gepresenteerd.
Om de stad leefbaar te houden, gaat de nieuwe coalitie van VVD, D66, GroenLinks, CDA en PVDA de regels voor de verhuur van kamers aanscherpen. Zo komt er een vergunningplicht als er in een woning meer dan twee kamers worden verhuurd. Op dit moment is er pas een verkameringsvergunning nodig als er vier of meer kamers worden verhuurd. Bij het verlenen van de vergunning houdt de gemeente onder andere rekening met de leefbaarheid in een wijk of straat.
Verhuurdersvergunning
Daarnaast komt er een verhuurdersvergunning, zodat ook de verhuurder zelf aan regels zal worden onderworpen. Hiermee wil het nieuwe college wangedrag onder verhuurders aanpakken. Welke criteria in de verhuurdersvergunning worden opgenomen is nog niet bekend. In Groningen wordt een dergelijke vergunningensysteem al gehanteerd.
In bepaalde wijken kan ook een zelfbewoningsplicht van drie jaar gaan gelden. Het is niet duidelijk of ook bepaalde huizen in het Zeeheldenkwartier hieronder gaan vallen. Bij een zelfbewoningsplicht wordt de huizenkoper verplicht de eerste drie jaar zelf in het huis te gaan wonen. Het college hoopt zo met name te voorkomen dat de prijs van goedkopere woningen wordt opgedreven door huisjesmelkers.
Het college handhaaft het al bestaande splitsingsverbod in de meeste wijken van Den Haag, waaronder ook het Zeeheldenkwartier. Dat betekent dat het splitsen van woningen in meerdere kleinere woningen niet is toegestaan.
Coffeeschops
Het Zeeheldenkwartier wordt één keer in het nieuwe akkoord genoemd, namelijk waar het om coffeeshops gaat. “Overconcentratie van coffeeshops zorgt in de Weimarstraat en in het Zeeheldenkwartier voor overlast. Deze overlast willen we verminderen door verplaatsing van coffeeshop te vergemakkelijken.”
De gemeenteraad heeft voor de zomer al een extra inspanningsverplichting aan het college opgelegd om coffeeshops te verplaatsen. Het college zou rond deze tijd rapporteren hoe het daarmee staat, maar het is niet duidelijk of dit door de val van het college nog doorgaat.
Tekort
De gemeente heeft een flink begrotingstekort, met name vanwege de hoge kosten voor de maatschappelijke ondersteuning en de jeugdzorg. Om dit tekort te beperken belooft de gemeente bezuinigingen, maar ook zullen de lasten omhoog gaan. De belangrijkste lastenverhoging betreft de onroerend zaakbelasting die voor woningen met gemiddeld 15% wordt verhoogd. De gemeente hoopt met de verhoging 10 miljoen euro extra op te halen.
Het volledige coalitie-akkoord kunt u hier vinden.
Mooi dat dit nu al op de site van het ZeeheldenNieuws te lezen valt.
Dank daarvoor