Meerderheid bewoners voor terrassen in parkeervakken
Een ruime meerderheid van vijfenzestig procent van de wijkbewoners is voor versoepeling van het terrassenbeleid. Dat blijkt uit een onderzoek van de gemeente. Met de soepelere regels kunnen horecazaken in bepaalde straten een terras in een parkeervak aanleggen als daar onder omwonenden draagvlak voor is.
De voorstanders van meer parkeervakterrassen zijn vooral enthousiast over de gezelligheid en de positieve sfeer die de terrassen met zich meebrengen. Het maakt het wonen volgens hen fijner.
Twintig procent van de ondervraagden in het Zeeheldenkwartier is kritischer en vindt dat er met mate parkeervakterassen bij mogen komen. Vijftien procent is ronduit tegen. Zij stellen dat er steeds minder parkeerplek overblijft en de straten nu al overvol zijn met containers, fietsers en laadpalen.
Het onderzoek in het Zeeheldenkwartier is gebaseerd op een enquête onder 95 direct omwonenden van de straten waar parkeervakterrassen zijn toegestaan. Het is niet bekend hoe representatief het onderzoek is. Eerder bleken ook de horecaondernemers blij met de versoepeling van de terrasregels.
Nieuwe regels
Volgens de nieuwe regels, hoeven parkeervakterrassen niet altijd meer precies voor de gevel van de horecazaak te staan. Als er geen onoverkomelijke bezwaren zijn, mag het terras ook in een parkeervak komen als die niet direct aan de gevel ligt. Daarnaast mogen terrasafscheidingen worden geplaatst, zodat bezoekers beter uit de wind kunnen zitten.
Een opvallende wijziging is ook dat de terrassen alleen tussen 1 maart en 31 oktober in het parkeervak mogen staan. ’s Winters worden de terrassen niet gebruikt en moeten ze daarom worden opgeruimd. De plekken komen dan vrij om te parkeren.
Winkelstraat en gracht
Parkeervakterrassen zijn alleen toegestaan in de winkelstraten zoals de Prins Hendrikstraat, de Zoutmanstraat en de Piet Heinstraat. Daarnaast mogen er ook terrassen langs de grachten komen, zoals in onze wijk de Kortenaerkade, de Toussaintkade en de Veenkade.
Bij de aanvraag voor een vergunning voor een terras zal de gemeente met name letten op de parkeerdruk. Als die hoger is dan 90% wordt er in principe geen vergunning verleend, maar daarvan kan worden afgeweken als uit een ‘draagvlakonderzoek’ blijkt dat meer dan 50% van de omwonenden toch voor een parkeervakterras is. De laatstbekende gemiddelde parkeerdruk voor het Zeeheldenkwartier is 93%. Een draagvlakonderzoek zal daarom in onze wijk waarschijnlijk de doorslag moeten geven.
Speciale status Prins Hendrikplein
Het college heeft een aantal ’terraspleinen’ aangewezen waar de horeca een terras mag plaatsen als ze daar een vergunning voor krijgen. In onze wijk valt het Anna Paulownaplein daar wél onder, maar het Prins Hendrikplein niet. Het Prins Hendrikplein lijkt in het besluit van de gemeente een speciale status te krijgen: “Speciaal punt van aandacht is nog wel het Prins Hendrikplein. Het college [is] van mening dat dit plein een veelzijdiger karakter heeft dan alleen horeca. Ook buurtfeesten, speelmogelijkheden, een weekmarkt en diverse andere activiteiten hebben er in dit dichtbevolkte deel van de stad een plek. Het college is daarom ervan overtuigd dat het aan gerechtvaardigde wensen uit de buurt tegemoetkomt door geen ruimte te geven aan verdere uitbreiding van terrassen op het plein.”
De nieuwe regels gaan gelden voor nieuwe vergunningen. De bestaande vergunning lopen door zolang ze geldig zijn. De geldigheid van een eerder afgegeven terrasvergunning is meestal vijf jaar.