Horeca gaat open: puzzelen met tafels en terrassen
Anderhalve meter afstand aan een tafeltje, verplicht reserveren en een ‘checkgesprek’ bij aankomst. Er zijn veel regels rond de heropening van de horeca vanaf aanstaande maandag. Een hele puzzel voor de ondernemers in het Zeeheldenkwartier.
Wat direct opvalt is dat de horeca-ondernemers die het Zeeheldennieuws sprak veel zin hebben om weer open te gaan. Bij lunchroom bijClarence in de Piet Heinstraat zijn ze druk aan het verbouwen om de zaak ‘coronaproof’ te maken. Het lange smalle pand leent zich eigenlijk niet zo goed voor de anderhalvemetersamenleving, maar dat heeft de eigenaresse opgelost met statafels langs de muur. “De bedoeling is dat we makkelijke lunchgerechten gaan serveren. We hebben maar plaats voor drie gewone tafeltjes en daar kunnen we de grote keuken niet voor opendoen. We maken nu luxe lunchbroodjes die mensen ook mee kunnen nemen of hier aan statafels langs de muur kunnen opeten.”
Ook bij Vincenzo’s aan de Prins Hendrikstraat hebben ze de kaart vereenvoudigd. “Het à-la-cartemenu verdwijnt. Dat is niet goed te doen in de nieuwe opzet met maar de helft van de tafels. We serveren straks een driegangenmenu en bieden daarbij twee tijdslots van twee uur. Mensen kunnen vroeg of later komen eten. De tafels zijn dan twee keer per avond bezet zodat het voor ons financieel ook uit kan.”
Vincenzo’s heeft ook de mogelijkheid het terras wat groter te maken, waar ze blij mee zijn. Bij bijCLarence is dat helaas lastiger. Zij moeten het met één parkeervakterras doen.
Melden bij aankomst
Bij ROOM aan het Anna Paulownaplein zijn ze nog aan het puzzelen over de precieze invulling. Binnen kunnen ze maar een deel van het normale aantal tafels kwijt. Buiten mogen ze het terras 25 procent vergroten en daar is ook ruimte voor op het plein. Het wordt daarbij wel een opgave om de aanloop in goede banen te leiden. “Mensen kunnen niet zomaar op het terras gaan zitten. Ze zullen zich eerst moeten melden, omdat we vooraf moeten vragen of iemand klachten heeft.”
Reserveren voor een plek binnen wordt verplicht. BijClarence wil dat oplossen met een gastenboek. “We hebben geen reserveringssysteem, dus we noteren het denk ik gewoon op papier als mensen zich aanmelden via telefoon, sms of aan de deur.” Bij Vincenzo’s kan vooraf online of via telefoon gereserveerd worden en dat hebben een aantal mensen ook al gedaan. “Gelijk op de avond dat bekend werd dat we open konden, kwamen er vijf reserveringen binnen. Heel motiverend.” Bij het reserveren wordt al naar de gezondheid gevraagd, maar sowieso vindt het ‘checkgesprek’ ook plaats bij de deur bij binnenkomst.
Ook bij ROOM kan er telefonisch gereserveerd worden. Mensen moeten dan ook aangeven of ze van één huishouden zijn of niet. Een gezelschap van meerdere personen van één huishouden hoeft niet anderhalve meter uit elkaar te zitten. “Er zijn natuurlijk mensen die zullen zeggen dat ze één huishouden vormen om gezellig bij elkaar te gaan zitten. We weten nog niet hoe we dit soort dingen moeten controleren. We hopen dat mensen ook zelf verantwoordelijkheid nemen en de regels willen naleven. We doen het toch voor ons aller gezondheid.”
Gemeentelijke regels
De horeca, maar ook bioscopen en culturele instellingen mogen vanaf maandag 1 juni 12.00 uur weer open. Per gelegenheid mogen binnen maximaal 30 gasten ontvangen worden. Voor terrassen geldt geen maximum. Iedereen moet anderhalve meter afstand houden, behalve mensen uit hetzelfde huishouden. Omdat de gemeente niet handhaaft als mensen met zijn tweeën zijn, kunnen duo’s zonder anderhalve meter afstand aan een tafeltje zitten. Vooraf voert de ondernemer een ‘checkgesprek’ met aankomende gasten om in te schatten of het bezoek eventueel gezondheidsrisico’s oplevert.
De gemeente staat de horeca toe om de terrassen in overleg met omwonenden en andere ondernemers met maximaal 25 procent uit te breiden. Het uitgebreide terras mag voetgangers, fietsers en ander verkeer niet hinderen. Deze tijdelijke uitbreiding geldt tot 1 september, maar kan worden verlengd tot 1 november.