Haagse rockgeschiedenis op muren Zeeheldenkwartier
Op twee locaties in het Zeeheldenkwartier komen schilderingen van de Haagse rockgeschiedenis. De beroemde bands Shocking Blue en The Motions hadden in de jaren ’60 hun thuisbasis in het Zeeheldenkwartier en dat stukje geschiedenis wordt zo weer tot leven gebracht.
Op het transformatorhuisje op het Prins Hendrikplein komt een afbeelding van Shocking Blue zangeres Mariska Veres. Zij woonde een tijd in de Van Speijkstraat. Op de blinde muur van het hoekpand van de Zoutmanstraat en de Elandstraat komt de tekst van de eerste hit van The Motions te staan. Zanger Rudy Bennett woonde indertijd ook in de wijk.
Den Haag Beatstad
Initiatiefnemer Henk Augustijn vindt dat er meer aandacht moet zijn voor de muzikale geschiedenis van Den Haag. “Den Haag staat sinds de jaren ’60 bekend als de Beatstad van Nederland. Het was de bakermat van de ‘Nederbiet‘. Den Haag bracht vele roemruchte bands voort zoals Golden Earring, Q65, The Motions, Shocking Blue, Sandy Coast en Earth and Fire. Gek genoeg is daar weinig van terug te vinden in de stad.” Om daar verandering in te brengen heeft Augustijn al op andere plekken in Den Haag muurschilderingen aangebracht van Q65, de Tielman Brothers en Golden Earring. Volgens hem mogen The Motions en Shocking Blue niet ontbreken.
Beide bands scoorden in de jaren ’60 van de vorige eeuw grote hits. The Motions was de eerste Nederlandse ‘beatgroep’ die in de hitparade terecht kwam. Van hun protestlied Wasted Words verkochten ze meer dan 25.000 exemplaren en daarmee behaalden ze nummer drie van de hitlijst. Gitarist Robbie van Leeuwen verliet in 1967 de band en richtte Shocking Blue op. Die band maakte in 1969 het nummer Venus wat wereldwijd een enorm succes werd, met nummer één noteringen in onder andere Frankrijk, Spanje, Zuid Afrika, Australië en de Verenigde Staten.
Draagvlak bij de buurt
De plannen van Augustijn zijn al in een vergevorderd stadium. Het Meldpunt Grafitti van de gemeente is akkoord en heeft toegezegd een deel van de kosten te betalen. Kunstenaar Marcello is gevraagd de schildering van Mariska Veres uit te voeren en is al bezig daarvoor een geschikt portret te selecteren.
Zowel Stedin, de eigenaar van het transformatorhuisje, als de eigenaar van het hoekpand aan de Zoutmanstraat zijn akkoord met de schilderingen. Daarbij stelde Stedin wel de voorwaarde dat de bewoners “het wel leuk moeten vinden”. Augustijn heeft geen plannen om een formele peiling hiervoor te houden. Hij lijkt geen grote bezwaren te verwachten.
Laurens Schrijnen van bewonersorganisatie Zeeheldenkwartier De Groene Eland heeft aangeboden dat bewoners reacties over het project naar secretariaat@groene-eland.nl kunnen sturen. De bewonersorganisatie zal eventuele reacties vervolgens met Augustijn bespreken.
Prachtig.
Vooral als groot Sandy Coast fan uit Nijverdal.
Zie het boek Het Den Haag van Golden Earring.
Uiteraard ben ik als Bassist en ,,tweede stem” van MOTIONS, SANDY COAST en SHOCKING BLUE, zeer verheugd over deze positieve ontwikkeling !!
Fantastisch initiatief van Henk.
De leden van Den Haag BEATSTAD nr 1 staan hier Honderd procent achter.
Mag ik er wat van vinden? Ik woon niet in de wijk, maar mijn dochter wel 😉 Ik ben blij met dit initiatief: Hulde aan onze haagse rockgeschiedenis, en daardoor hopelijk ook inspiratie voor de hedendaagse muziekanten.
Geweldig en Rockart nu nog naar de stad waar het thuis hoort.
wat mooi is dat
Moggus tijd worduh.
Goed initiatief vind ik als ras Hagenees!
super!!!!
Gaaf project!
Zijn er nog muziektalenten van weleer die in de historische wijk Kortenbos een thuisbasis hadden?? #KortenbosRocks #Opbouwwerk #ZebraWelzijn
DOENNN
Prima idee ,en alle Hagenaars zullen dit ondersteunen! Ik heb ook nog een tip Peter Sjardin van Group 1850 heeft jaren op het Slijkeinde in een hofje gewoond! Samen met andere kunstenaars en musici was een bijzondere tijd! Heeft daar veel muziek gecomponeerd @
Dit mag niet verdwijnen is geschiedenis heb zelf nog de 1ste haagse beatnach in de houtrust hallen mogen aanschouwen onvergetelijk en moet blijven voorleven
Mooi dat de popgeschiedenis van de Hofstad zo zichtbaar wordt. Inderdaad is er weinig meer te zien last staan dat er herinneringen zijn in de vorm van bijvoorbeeld steaatnamen, wat toch wel zo’n beetje het minimum is. Ik stel dus voor het Prins Hendrikplein om te dopen tot ‘Shocking Blue plein’ We hebben immers ook nog een Prins Hendrikstraat. Venus plein kan natuurlijk ook …
Geweldig initiatief!
Hoop dat de schilder van de tekst niet deze foto als voorbeeld neemt en ‘seemS’ schrijft.