De papieren editie van juli '21 is uit!
Bewonersorganisatie Zeeheldenkwartier in zwaar weer
De bewonersorganisatie van het Zeeheldenkwartier verkeert in zwaar weer volgens interim-voorzitter Guine Moerman. “Het einde lijkt in zicht.”
De organisatie is de afgelopen jaren druk in gesprek geweest met de gemeente over de leefbaarheid in de wijk, maar heeft daar weinig gehoor gevonden. Tegelijkertijd vraagt de gemeente te veel aan participatie van de bewonersorganisatie. “De inzet van buurtbewoners is ontoereikend om hier op een goede manier aan deel te kunnen nemen. We hopen erg dat we hier nog een oplossing in kunnen vinden en het op een goede manier kunnen doorgeven. Anders dan valt het doek na precies 50 jaar voor de bewonersorganisatie.”
Lees verder in de digitale versie van de papieren krant.
Voorlopig geen einde overlast coffeeshops
De overlast in het Zeeheldenkwartier van bezoekers aan coffeeshops lijkt een onoplosbaar probleem geworden. Extra handhaven maakt geen einde aan de overlast en het verhuizen van coffeeshops lukt niet.
Het Zeeheldenkwartier heeft met zeven stuks relatief veel coffeeshops in de wijk en trekt veel klanten uit de wijde omgeving. Dit leidt tot veel overlast zoals gevaarlijk rijgedrag, verkeerd geparkeerde auto’s en ook ’s avonds veel herrie van muziek en draaiende motoren.
Volgens de wijkagent heeft handhaven nauwelijks effect, omdat het de hele dag door om incidentjes gaat en er niet 24 uur per dag een agent kan staan. De gemeente zet daarom al jaren in op het verhuizen van enkele coffeeshops. Coffeeshops zelf willen wel, maar het college is verdeeld over de kwestie en krijgt het niet voor elkaar. Als er geen drastische besluiten in het gemeentehuis worden genomen, zal er van verhuizen weinig terecht komen en zit het Zeeheldenkwartier opgezadeld met de overlast.
Lees verder in de digitale versie van de papieren krant.
Hoezo inspraak bij aanleg nieuwe tram?
De bewonersorganisaties van Duinoord, Zorgvliet en Zeeheldenkwartier zijn bezorgd over de inpassing van de nieuwe, zwaardere en bredere tram 16 die vanaf 2023 door onze wijken gaat rijden. Ook de Bomenstichting Den Haag is ongerust.
De gemeente trekt zich volgens de organisaties niet veel aan van de wensen, suggesties en zorgen die geuit zijn in honderdvijfenzestig zienswijzen op het plan. Vrijwel alle vragen, voorstellen, ideeën en zorgen zijn door wethouder Robert van Asten (D66) aan de kant geschoven.
Een grote zorg is dat de gemeente een handigheidje lijkt te hebben gebruikt om geen extra maatregelen tegen de zware trillingen van de nieuwe tram te hoeven nemen. Bij de nieuwe aanleg van een tramlijn moet dat zo gebeuren dat als de trams gaan rijden er geen schade aan de omgeving ontstaat. Maar de gemeente stelt dat het niet om de aanleg van een nieuwe tramlijn gaat maar is de geheel nieuwe aanleg van het spoor slechts een aanpassing van het bestaande spoor. En bij aanpassingen zijn de regels veel minder streng. De gemeente hoeft daardoor minder maatregelen te nemen tegen de te verwachten zwaardere trillingen in de grond.
De Bomenstichting Den Haag stelt dat er in het plan onnodig veel bomen worden gekapt. De meeste bomen zijn gezond en kunnen nog jaren mee. De gemeente heeft onvoldoende naar alternatieven gekeken om de bomen te behouden.
Lees verder in de digitale versie van de papieren krant.
Al die ambtenaren wonen zelf in Zoetermeer of vinex-wijken.
Moet je maar niet in het centrum gaan wonen zeggen ze dan. Soort jaloezie
Zonder de overlast is het een van de leukste wijken van Nederland.