Alcohol-, drugs- en bedelverbod in het Zeeheldenkwartier
Voor het Zeeheldenkwartier geldt sinds enkele weken een alcohol-, drugs- en bedelverbod. De gemeente wil hiermee overlast op straat tegengaan.
Wie op straat drugs of alcohol gebruikt kan een boete krijgen of meegenomen worden naar het politiebureau. Ook tegen mensen die bedelen “om geld of andere zaken” kan door handhavers worden opgetreden. Het drugsverbod en het bedelverbod zijn nieuw voor het Zeeheldenkwartier. Het alcoholverbod is al eerder ingevoerd en dit jaar verlengd.
Drugstoerisme
Guine Moerman van Bewonersorganisatie Zeeheldenkwartier begrijpt de instelling van de verboden goed en dan vooral het drugsverbod. “De leefbaarheid van bewoners in de woonstraten met coffeeshops staat zwaar onder druk. Dit beleid kan handhaving bij overlast net makkelijker maken.”
Vanuit de wijk zijn al langer klachten over drugstoerisme in de wijk. In september stuurde 23 huishoudens uit de Trompstraat nog een brandbrief aan de gemeente over de overlast van de coffeeshop in hun straat.
Tijdens een debat in de gemeenteraad op 14 september over drugsoverlast presenteerde burgemeester Jan van Zanen het drugsverbod als een van de maatregelen die de overlast zou moeten tegengaan. De politie kan nu bijvoorbeeld makkelijker optreden tegen mensen die met de muziek hard aan in de auto een jointje zitten te roken of lachgas gebruiken.
Overlastcriterium
Van Zanen is verantwoordelijk voor de openbare orde in de stad en zegt “te handhaven op basis van het overlastcriterium”. Er is geen vaste definitie van dit ‘overlastcriterium’. Wat als overlast wordt gezien hangt af van de situatie en de beoordeling van de handhavers ter plekke.
Precieze cijfers over de mate van overlast door drugs, alcohol of bedelen kan de gemeente niet geven. Het besluit tot de verboden is volgens de gemeente gebaseerd op “het samenstel van gegevensbronnen van de politie, de handhavingsorganisatie, klachten van burgers en het beeld van de professionals”.
In onze wijk wordt door buren en bewoners gezamenlijk wel eens een biertje gedronken. Soms is dat na een dagje met zijn allen de straat vegen en soms is dat bij een straat- of buurtfeest. Dat kan nog steeds, maar daar moet in principe wel een ontheffing van het alcoholverbod bij de gemeente voor aangevraagd worden.
Melden
De verboden zijn ook in andere delen van de stad ingevoerd of verlengd. Een overzicht is te vinden in de documenten onderaan dit artikel. De verboden zijn een jaar geldig en kunnen dan (weer) worden verlengd. De gemeente heeft aangegeven op dat moment ook evaluaties te maken over de effecten van de verboden.
Burgemeester Van Zanen roept iedereen op vooral melding te doen als men overlast ervaart . Ook de bewonersorganisatie vindt het belangrijk dat mensen overlast blijven melden. “In overleg met de gemeente wordt de overlast altijd besproken. Het is dan ook belangrijk dat bewoners overlast blijven melden bij de politie, maar ook bij de bewonersorganisatie. Dan kunnen we het aankaarten.”
Gebiedsaanwijzingen van de gemeente met een alcoholverbod, drugsverbod en bedelverbod.