Hier aten we
De Zoute Kater: Klein maar fijn
Wat onmiddellijk opvalt als je De Zoute Kater binnenstapt, is de ongedwongen, warme en gezellige sfeer. Het is een kleine zaak, gevestigd in een pand waar vroeger een ouderwetse bruine kroeg zat. Iedereen zit dicht op elkaar en er wordt druk gekletst en gelachen. Op de avond dat ik er ging eten was het merendeel van het gasten jong. De gezelligheid en het jonge publiek kunnen er ook wel eens toe leiden dat de zaak tot 01.00 uur voor ‘after dinner drinks’ open blijft. Geen restaurant voor stijfdeftig dineren dus. Dat is ook precies de bedoeling van Eva Wijma, eigenaar en chef-kok van De Zoute Kater (‘Zoute’ komt van de Zoutmanstraat en ‘Kater’ is gekozen omdat je daar van alles bij kunt denken). Ze heeft het liefst mensen in haar zaak die die drukke maar knusse atmosfeer leuk vinden. Ze wijst mij erop dat het toeval is dat er deze avond zo veel jonge gasten zijn. Doorgaans is het publiek van alle leeftijden.
Eva Wijma heeft uiteenlopende opleidingen gedaan, van verpleegkundige tot kunstacademie. En daarnaast heeft ze altijd in verschillende functies in de horeca gewerkt. Daar is haar passie voor koken ontstaan. Voordat ze De Zoute Kater begon was ze chef-kok van Vincenzo’s Osteria op de hoek van de Prins Hendrikstraat en de Tasmanstraat. Toen dat sloot en ze plotseling zonder werk zat, stond ze voor de keuze: solliciteren naar een koksfunctie in een ander restaurant of de sprong wagen naar een eigen zaak. Ze koos voor het laatste. Door middel van crowdfunding kreeg ze het startkapitaal bij elkaar en in april 2023 is ze van start gegaan.
Naast het ondernemen en mensen een leuke avond bezorgen, vindt Eva het creëren van gerechten en het uitproberen van nieuwe smaakcombinaties het leukst. Ze laat zich daarbij inspireren door keukens van over de hele wereld en speelt in op het seizoen waardoor er iedere drie maanden een nieuwe kaart is. Dat leidt tot unieke en verrassende gerechten, anders dan ‘de rest’. De Zoute Kater hanteert het ‘shared dining’ concept. Dat geeft je de mogelijkheid om veel verschillende kleine gerechtjes uit te proberen.
Een avondje bij De Zoute Kater is meer dan alleen eten. Het is een belevenis waarvan je, als je van de drukke, intieme sfeer houdt, goed kunt genieten. Qua culinaire belevenis is het een niveau hoger dan een doorsnee restaurant, maar dat is ook te zien op de rekening. Het is dus geen restaurant voor een snelle en goedkope hap.
Een tafeltje bemachtigen bij De Zoute Kater is niet eenvoudig. Het moet via WhatsApp en dan duurt het even voor je weet waar je aan toe bent. Bovendien zijn ze vaak al volgeboekt. Dat is trouwens wel een indicatie voor de populariteit die De Zoute Kater al in een jaar heeft opgebouwd.
De Zoute Kater
Zoutmanstraat 53C
Geopend:
Maandag t/m woensdag van 18.00 tot 00.00 uur
Donderdag t/m zaterdag van 18.00 tot 01.00 uur.
T: 06 414 859 93 (alleen WhatsApp)