Creatief Kwartier
Harpspeler Mathilde Wauters
De rubriek Creatief Kwartier portretteert bewoners van het Zeeheldenkwartier met creatieve beroepen.
TEKST EN FOTO WYBE VAN DE KUINDER
Eén van de bewoners van het Zeeheldenkwartier, Mathilde Wauters, bespeelt professioneel de harp. Het algemene beeld van een harpspeler is een lieftallige jonge vrouw met sluik haar in een prachtig gewaad die met een uitnodigende blik in de ogen liefelijke liedjes tokkelt. Tot op zekere hoogte voldoet Mathilde aan dat beeld en inderdaad zijn er iets meer vrouwen dan mannen die dit prachtige instrument bespelen. Je moet in ieder geval over voldoende spierkracht beschikken, want een harp is een stevig tokkelinstrument van een kilo of veertig.
De oorsprong van de boogharp ligt vermoedelijk in het oude Egypte. Daaruit is de Keltische harp ontwikkeld. De Fransman Sébastien Erard heeft de huidige vorm in 1810 ontworpen. In vroeger tijden trokken troubadours rond met harpen om de verhalen die ze vertelden met muziek te begeleiden.
Je moet behendig en snel zijn om de harp te kunnen bespelen. Een orkestharp heeft 47 snaren en zeven pedalen. De pedalen hebben elk drie standen. Dat betekent dat je een onwaarschijnlijke hoeveelheid noten tot je beschikking hebt. Voor ieder concert moet Mathilde al die snaren stemmen. Een werkje dat, zelfs als je erin bedreven bent, ongeveer tien minuten in beslag neemt. Gelukkig hebben de meeste orkesten een eigen harp, dat scheelt een hoop gesjouw. Het bijzondere geluid van de harp in een orkest is duidelijk te onderscheiden van de andere instrumenten.
Mathilde is geboren in Brugge. Haar ouders en twee zussen zijn professionele muzikanten. Moeder speelt fluit, vader hobo, zus Emma speelt ook harp en zus Astrid speelt cello. Ze komt uit een muzikaal ‘nest’ zeggen we dan. Al op haar vijfde kreeg Mathilde harplessen van zus Emma en later volgde ze lessen bij Eline Groslot op het Stedelijk Conservatorium van Brugge. Toen ze vijftien was, werd haar talent ontdekt. Ze werd toegelaten tot het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en in 2017 behaalde ze haar Masterdiploma met de hoogste onderscheiding. Daarna volgde ze vier jaar lessen bij Isabelle Moretti op het Conservatoire national supérieur de musique et de danse in Parijs. Ze vervolgde haar opleiding bij de Orchesterakademie der Münchner Philharmoniker.
Sinds 2022 is ze solo-harpiste bij het Residentie Orkest in Den Haag. Intussen won ze vele prijzen. Als alle prijzen, onderscheidingen en medailles die haar ten deel zijn gevallen hier zouden worden genoemd, zou deze pagina alleen nog bestaan uit een opsomming daarvan. Al in 2018 gaf ze samen met zus Emma een harpconcert in het Concertgebouw van Brugge met werken van Stockhausen, Debussy en Van Parys. Eén van de recensenten schreef over Freude – een deel van de cyclus Klang, een van de laatste werken van Stockhausen, die hij voor twee harpen componeerde: ‘De stemming van de harpen, het spel en het gezang van de muzikanten worden zo precies op elkaar afgestemd dat geen duo weerklinkt, maar wel één ademend, engelachtig wezen met twee hoofden en een stem. Freude klinkt verheven, bezwerend extatisch, bij momenten sprookjesachtig.’ Ja, u leest het goed, de zussen zongen er ook bij. Met zo’n recensie kan je thuiskomen.
Behalve in Brugge geeft Mathilde ook elders concerten in wisselende samenstellingen, bijvoorbeeld met fluit, altviool en harp, of met de cello spelende zus Astrid. Ze trad onder meer op in diverse concertzalen in Vlaanderen en bij de Orchesterakademie van de Münchner Philharmoniker waar ze haar opleiding voltooide. Daarnaast vormt ze sinds 2021, samen met sopraan Maria Portela Larisch en violist Veronique De Raedemaeker, het Trio Gilu.
Haar lievelingscomponisten zijn Henriëtte Renié en Marcel Tournier. Mathilde geeft haar kennis door als assistent van Miriam Overlach aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.
Voor de liefhebbers van harpmuziek moet zeker nog vermeld worden dat Mathildes solo-album Whispers of Tales in april 2022 is opgenomen.
Als u Mathilde Wauters wilt beluisteren volg dan haar concertagenda op mathilde-wauters.be.