Wooncoöperatie Roggeveenstraat verder als ‘experiment’
Bewoners in de Roggeveenstraat willen een wooncoöperatie oprichten en 65 woningen van Haag Wonen overnemen. Dit vooruitstrevende idee blijkt niet eenvoudig te passen binnen de landelijke wet- en regelgeving. Daarom willen de bewoners en Haag Wonen met het project verder als ‘experiment’. Hiervoor wordt een aanvraag ingediend bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).
Het is zowel spannend als vernieuwend: een groep huurders heeft vorig jaar het plan opgevat om gezamenlijk 65 woningen van Haag Wonen te kopen en die zelf op te (laten) knappen. Voor de uitvoering van het plan zou een wooncoöperatie worden opgericht. Haag Wonen is positief over het idee en werkt samen met de Wooncoöperatie Roggeveenstraat i.o. aan de uitwerking. Haag Wonen stelt wel als voorwaarde dat de woningen bestemd blijven voor mensen met een laag of midden inkomen.
Nieuwe wet
In de nieuwe Woningwet, die vorig jaar in werking is getreden, heeft de wooncoöperatie een plek gekregen. In theorie kan het plan dus slagen. Maar de vraag is of dat in de praktijk ook kan. Omdat het zo’n nieuw idee is, loopt de projectgroep regelmatig met het hoofd tegen de muur. Er moet bijvoorbeeld toestemming komen van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Huurdersorganisaties mogen advies geven. En banken weten nog niet zo goed wat ze met het idee moeten. Een hypotheek vinden voor het vernieuwende initiatief blijkt niet eenvoudig.
Redelijke verkoopprijs
Een redelijke verkoopprijs vaststellen is een belangrijke voorwaarde. Hier ligt op dit moment een groot knelpunt. Wooncoöperatie Roggeveenstraat i.o. en Haag Wonen zijn het eens over de verkoopprijs, maar het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat niet akkoord. Het verkoopbedrag is te laag volgens de nieuwe Woningwet. Deze schrijft voor dat ten minste 90% van de taxatiewaarde moet worden betaald. Dat is te hoog voor de Wooncoöperatie Roggeveenstraat i.o.. De regelgeving staat de plannen op dit moment dus nog in de weg.
Mogelijke oplossing
Wooncoöperatie Roggeveenstraat i.o., Gemeente Den Haag en Haag Wonen hebben daarom samen naar een oplossing gezocht. Het idee is nu om het oorspronkelijke plan (de ‘business case‘ die de bewoners en Haag Wonen vorig jaar hebben opgesteld) officieel voort te zetten als experiment. Het plan kan dan toch worden uitgevoerd, ook al past het niet helemaal binnen de huidige Woningwet. Het is de bedoeling dat begin maart een aanvraag voor het experiment wordt ingediend bij het ministerie. Daarbij verzoeken we het ministerie vóór 1 mei een uitspraak te doen over de aanvraag. Het blijft dus nog even spannend in de Roggeveenstraat…