Zeeheld: Marius Kolff
Toen Marius Kolff in 1984 op de Toussaintkade kwam wonen, zag hij zichzelf niet als een Zeeheld voor het leven. 32 jaar later is dat wel anders. Marius bleef niet alleen in de wijk wonen, maar ontpopte zich bovendien tot een van de actiefste bewoners van de afgelopen decennia.
Hoewel Marius Kolff van oorsprong uit Wassenaar komt, voelt Den Haag als zijn thuisstad. Toch heeft het wel even geduurd voordat hij in het Zeeheldenkwartier geworteld was. “In 1987 verhuisde ik naar een penthouse op de Prins Hendrikstraat. Discotheek De Tempel was toen net open. In een woonwijk gaf dat natuurlijk enorm veel overlast. Bovendien zat er recht tegenover me een luidruchtig café. Van donderdag tot en met zondag was er eigenlijk altijd lawaai ’s nachts. Veel van mijn buren hebben in die tijd hun biezen gepakt. Maar ik hield inmiddels van mijn ‘bungalow in de stad’. In plaats van te verhuizen, ben ik actief geworden in de horecawerkgroep van de Groene Eland.”
Bezorgbrommers
Door zijn activiteiten voor de Groene Eland raakte Marius meer en meer met het Zeeheldenkwartier verweven. “Als je je eenmaal met je wijk gaat bemoeien, zie je al snel verbeteringen.” Uiteindelijk was Marius bijna twee decennia een vaste waarde bij de Groene Eland. Eerst als werkgroeplid, daarna als secretaris en tot 2012 als voorzitter. Een periode waarin er veel veranderde. “De wijk is echt zwaar verbeterd. Kijk maar naar alle leuke lunchtentjes in de Prins Henkdrikstraat. Alleen die afhaalrestaurants met bezorgbrommers, dat hoeft voor mij niet.”
Stadsspeld
In 2010 ontving Marius de Haagse stadsspeld. Niet alleen voor zijn bestuurswerk bij de Groene Eland, maar ook voor zijn vrijwilligerswerk voor bijvoorbeeld het Haags Dierencentrum. Want ook de liefde voor dieren zit diep bij Marius. In zijn dagelijks leven is hij directeur van het Comité Anti Stierenvechten. En in zijn vrije tijd kunnen wijkbewoners hem uittekenen met zijn hond. Na poedel Folly en herder Lotte is er nu Simba van zeven maanden. Met haar wandelt Marius graag in de Scheveningse Bosjes, net als veel andere Zeehelden.
Scheveningse Bosjes
Toen wethouder Revis zijn plannen om de Scheveningse Bosjes om te vormen tot een ‘internationaal park’ bekend maakte, wisten de wandelaars in het bos elkaar snel te vinden. Marius: “Ik heb al mijn ervaring ingezet bij het organiseren van een demonstratie. Op 10 januari stonden er tot mijn stomme verbazing 1.600 protesterende stadsbewoners in het bos. En terecht! De Scheveningse Bosjes zijn prachtig, een echt duinbos in de stad.” In de plannen voor het park kan Marius weinig positiefs ontdekken. “De verbinding met de waterpartij is een goed idee. En meer onderhoud kan nooit kwaad. Maar van het hondenuitlaatgebied blijft bijna niets over. Eigenlijk wordt het groen gewoon weggegeven aan de commercie.” Op de vraag of het geplande ‘internationaal park’ er gaat komen, reageert Marius stellig. “Nee, die plannen gaan het niet halen. Daarvoor is er ook politiek teveel tegenstand. En bovendien: die 1.600 man kun je niet negeren.”
Op de hoogte blijven van het verzet tegen het Internationaal Park? Kijk op http://internationaalpark.nl en volg op Facebook de pagina ‘Stop Internationaal Park’.
Dank, Zeeheldennieuws voor dit mooie artikel. De link onderaan is helaas niet correct. De website is te vinden op: http://www.stopinternationaalpark.nl.
Leuk om te lezen. Kan mij voorstellen dat hij als held wordt neergezet.