Meer burgerhulpverleners nodig in Haaglanden
Hulpverleners slaan de handen ineen voor snellere reanimatie
Elk jaar krijgen 1000 inwoners in de regio Haaglanden een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Alleen snelle reanimatie kan levens redden. De gezamenlijke hulpverleners in de regio Haaglanden starten daarom samen met de Hartstichting een regionale campagne om meer burgerhulpverleners te werven die in geval van nood een buurtbewoner direct kunnen helpen. De regionale campagne is een initiatief van GGD Haaglanden, de Hartstichting, Veiligheidsregio Haaglanden, RAV Haaglanden en het Rode Kruis.
Het aantal burgerhulpverleners moet op een aantal plaatsen in de regio nog toenemen om overal binnen zes minuten te kunnen reanimeren. Hulpdiensten zijn vaak snel ter plaatse, maar zij kunnen niet overal in de regio binnen de eerste cruciale zes minuten aanwezig zijn om te starten met reanimatie. Burgerhulpverleners en buurtbewoners die kunnen reanimeren en zich hebben aangemeld bij oproepsysteem Hartveilig Wonen, kunnen dit vaak wel. Dit vergroot de overlevingskans van het slachtoffer aanzienlijk. Op maandag 7 maart start een campagne specifiek in de regio Haaglanden om extra burgerhulpverleners te werven. De campagne richt zich met name op mensen die (beroepsmatig) al kunnen reanimeren.
Aftrap campagne
De aftrap van de campagne vindt plaats in De Yp op 7 maart om 14.30 uur, Katschiplaan 10, Den Haag. U bent van harte welkom hierbij aanwezig te zijn. In verband met de toegangsverlening tot het pand verzoeken wij u uw aanmelding kenbaar te maken via deze link. Daarnaast verzoeken wij u uw legitimatiebewijs mee te nemen op 7 maart.
Programma
- 14:30 Ontvangst
- 15:00 Opening door Thomas Eckhardt, Medisch Directie Adviseur GGD Haaglanden
- 15:05 Het belang van burgerhulpverleners door Floris Italianer, Directeur Hartstichting
- 15:15 Inzet van reanimatieskills van zorgprofessionals en bedrijfshulpverleners ook in hun vrije tijd, door Ton van Dijk, Directeur GGD Haaglanden.
- 15:25 Wat gebeurt er als 112 gebeld wordt bij een hartstilstand door Anouschka de Puy, Verpleegkundig centralist Veiligheidsregio Haaglanden.
- 15:30 Een verhaal uit de praktijk door Coen Mol, Bedrijfshulpverlener bij Saffier de Residentiegroep en Burgerhulpverlener in Wateringen.
- 15:45 Overdracht burgerhulpverlener naar ambulance door Ella Huizer, Ambulanceverpleegkundige RAV Haaglanden.
- 15:50 Officiële opening campagne door Francisca Ravestein, burgemeester van Pijnacker-Nootdorp.
- 15:55 Afsluiting met hapje en drankje
Na afloop van het programma is er gelegenheid diverse sprekers te interviewen.
Elke dag overlijden 35 mensen aan een hartstilstand
Elke dag overlijden in Nederland 35 mensen aan de gevolgen van een hartstilstand buiten het ziekenhuis. De Hartstichting werkt aan een landelijk dekkend netwerk van burgerhulpverleners. Zodoende kunnen slachtoffers van een hartstilstand in héél Nederland binnen 6 minuten gereanimeerd en gedefibrilleerd worden. Jaarlijks kunnen zo 2500 levens worden gered. In totaal zijn er minimaal 170.000 burgerhulpverleners nodig (1% van de bevolking). Aanmelden kan via hartstichting.nl/reanimatie. De Hartstichting wil het doel van 170.000 burgerhulpverleners eind 2016 bereikt hebben.