The Conscious Kitchen: Pleidooi tegen verspilling
Terwijl de ene helft van de wereldbevolking met veel moeite tracht zijn kostje bij elkaar te rapen, worden in de westerse wereld enorme hoeveelheden voedsel weggegooid: bijna een derde van wat we produceren. The Conscious Kitchen probeert – voorlopig kleinschalig – op eigen manier een bijdrage te leveren om die verspilling tegen te gaan.
Studenten Internationale Studies van de Haagse afdeling van Universiteit Leiden en de Haagse Hogeschool zochten een ruimte om dit project van start te laten gaan en klopten aan bij Lekker Nassûh in de Witte de Withstraat. Eerder hadden zij hun eigen NGO opgericht om microkredieten te leveren voor alleenstaande moeders in Uganda. Zoals dat gaat met studenten bleef er van deze groep een deel over die zich bezig ging houden met ‘gered voedsel’ en daar is dan weer The Conscious Kitchen uit voort gekomen. De groep breidt zich uit en inmiddels is er een groot aantal studenten van Social Studies bij betrokken.
Iedere donderdag omstreeks drie uur in de middag komen ze bij elkaar in de Witte de Withstraat 127 in Den Haag en beginnen het voedsel dat de dag ervoor is ingezameld te bereiden. Volgens een van de deelnemers was dat, behalve dat het natuurlijk erg gezellig is om samen voedsel te bereiden en het samen op te eten, in het begin nogal chaotisch en matig van smaak. Maar zo onderhand is het eten (er) erg lekker en weet iedereen zijn weg te vinden. Voor het ingezamelde voedsel is de Haagse Markt een grote leverancier, maar ook de Mikros en lokale groentehandels. Soms nemen de deelnemers zelf voedsel mee van huis. Het gezelschap is internationaal en de voertaal is voor een groot deel Engels.
De studenten zijn op zoek naar wegen om dit initiatief te professionaliseren en de continuïteit te garanderen. Want als je studeert ben je op een gegeven moment klaar en het is de bedoeling dat The Conscious Kitchen uitgroeit naar iets groters en als het mogelijk is naar een algemeen bewustzijn zodat we ons voedsel zo min mogelijk verspillen.
Voorlopig is de keuken in hoofdzaak veganistisch, maar verspilling komt natuurlijk op alle niveaus voor. Hier is in ieder geval iedereen welkom. Je kunt aanschuiven op basis van een vrijwillige bijdrage en dat doen wekelijks zo’n tachtig tot honderd mensen. Iedereen mag komen eten en koken maar ook om voedsel van de markt en bij andere leveranciers op te halen of om zelf groenten mee te nemen. Als je meer informatie en recepten zoekt kijk dan op: www.consciouskitchen.nl
The Conscious Kitchen bezoeken
The Conscious Kitchen Den Haag
Witte de Withstraat 127
2518 CS Den Haag
Facebook: facebook.com/ConsciousKitchenNL
Tekst en fotografie Wybe van de Kuinder