Slopen of behouden -deel 3-
Crispijnstraat
Eind januari van dit jaar verscheen er, geïnitieerd door het bewoners- ontwikkelcollectief van de Crispijnstraat, een brochure met een ‘concreet, duurzaam alternatief om de voormalige Schoenmakersvakschool in de Crispijnstraat te herontwikkelen naar veertien wooneenheden in plaats van sloop/nieuwbouw’. Uitgangspunt van dit plan is herontwikkeling als kluswoning-model zoals dat ook is gebruikt voor de herontwikkeling van een schoolgebouw in de Kepplerstraat. Dit plan bevat drie varianten. Van negen tot veertien woningen inclusief starterslofts met een idee om de huidige ontwikkelaar te compenseren. Als bijlage motivatie, financiële verantwoording en koopbrieven van acht eventuele toekomstige kopers.
Volgens de bedenkers, Zina Al-Edany architecture+design en Atelier Rob Vreeswijk, is de nieuwbouwvariant – sloop van het gebouw en nieuwbouw van 13 gezinswoningen – ‘niet passend bij de diversietijd van doelgroepen en woonwensen die kenmerkend zijn voor het Zeehelden Kwartier.’ In het plan staat een rekensom die ook is gebruikt voor de school in de Kepplerstraat en waar men uitkomt op een uitkoopbedrag van bijna 963.000 euro. Het is de vraag of Stichting Dr.Schroeder van der Kolk akkoord gaat met dit bedrag en afziet van verdere samenwerking met projectontwikkelaar Lens Vastgoed. Ook moet onderzocht worden hoe deze gecompenseerd kan worden voor geleden schade. De bedenkers hebben een punt bij hun redenatie dat hergebruik vele malen duurzamer is dan slopen en wij juichen het natuurlijk toe dat er diverse initiatieven worden ontplooid en door deze activiteiten sloop van het karakteristieke pand voorkomen kan worden.
Naast dit plan is er ook een nieuw project ontwikkeld door ontwikkelaar Jan Ledderhof die het idee oppert om de naam schoenmakersvakschool om te dopen in “de Nieuwe Leest” en – met behoud van het gevelbeeld –tweeëntwintig ‘goede’ , tweelaagse appartementen zowel in de huur- als koopsector te realiseren.
In dit plan wordt het trappenhuis gesloopt en komt er naast een nieuw trappenhuis een lift in het gebouw.
De bestaande gevelindeling en -opbouw met de hoge ramen blijft gehandhaafd. De entree en de koppen van het gebouw worden verbeterd en de glas-in-loodramen worden opnieuw gebruikt. Ieder appartement heeft een bruto vloeroppervlak van 100m2. Om extra parkeerdruk op straat te vermijden worden parkeerplaatsen aan de achterzijde van het gebouw geplaatst waar ook de bergingen zijn. Zijn insteek is het behoud van het gebouw en hij hoopt dat de huidige ontwikkelaar zijn plannen overneemt. In dat geval zullen het waarschijnlijk koopwoningen worden. Halverwege maart presenteert Jan Ledderhof zijn voorstel aan het wijkbestuur. Ook aan de huidige ontwikkelaar heeft hij zijn plan gepresenteerd. Die heeft er kennis van genomen maar bij het ter perse gaan van deze krant nog niet verder gereageerd.
Onderstaand een impressie van de Nieuwe Leest in de Crispijnstraat
Wordt vervolgd …
Roggeveenstraat
Bulletin Roggeveenstraat. Een gezamenlijke uitgave van de bewonerscommissie Roggeveenstraat, de werkgroep Wooncoöperatie Roggeveenstraat io, de Gemeente Den Haag en Haag Wonen. Stuwende krachten achter het initiatief om de woningen aan de even zijde van de straat voor sloop te behoeden – Haag wonen heeft nog niet besloten wat ze met de oudere woningen aan de oneven zijde van de straat gaat doen – Peter van Amstel en Hanno van Megchelen en de huidige bewoners willen geen sloop en zien mogelijkheden tot behoud van het straatje. In het Bulletin staat duidelijk omschreven wat de status is van de ontwikkeling. In week 11 werd begonnen met de technische inventarisatie van de woningen. Peter van Amstel gaat een documentaire maken van de ontwikkelingen rond dit unieke project.
Wij houden u op de hoogte.
Tekst: Wybe van de Kuinder