Van zak naar ORAC: zegen of drama?
Sinds 17 maart ligt het ter inzage: het plan voor de ondergrondse afvalcontainers in het Zeeheldenkwartier. De vuilniszak verdwijnt van straat en gaat ondergronds. In de wijk buitelen de meningen over elkaar. Is de ORAC (Ondergrondse Rest Afval Container) straks een zegen voor de wijk, of wordt het juist een lastbak?
Laten we eerlijk zijn: niemand wordt blij van huisvuil. Eerst staat die stinkende vuilniszak de halve week op het balkon, daarna gaan de meeuwen er op straat mee aan de haal. Smerig! De gemeente Den Haag is dan ook al jaren bezig met het plaatsen van ondergrondse afvalcontainers, waarin bewoners 24 uur per dag hun restafval kwijt kunnen. Ook in het Zeeheldenkwartier is het afgelopen jaar druk gezocht naar geschikte plekken voor de ORAC’s. Het is niet makkelijk die te vinden. Op doorgaande wegen wil de gemeente ze liever niet, er mogen geen kabels en leidingen in de weg zitten, liever geen parkeerplaatsen of bomen sneuvelen en er moet ruimte zijn om de bakken te legen. Sinds 17 maart kan iedereen op een grote kaart van de wijk bekijken of dit gelukt is. Per straat staan meestal zo’n 2 of 3 ondergrondse containers ingetekend. Meestal op logische plekken, zoals een straathoek met een blinde muur. Maar soms ook heel prominent, op de stoep voor de voordeur.
Drie ORAC’s voor de deur
Neem nou de 2e de Riemerstraat. In het korte stukje tussen de Piet Heinstraat en Elandstraat staan maar liefst drie ORAC’s ingetekend, pal voor de deur van twee woonhuizen. Een noodgreep, zo lijkt het. In het andere deel van de 2e de Riemerstraat, een bochtig woonerf, is geen plek voor de containers. Colin, die de drie containers straks voor zijn huis krijgt, is ‘not amused’. “Die ORAC’s zijn monsterlijke, industriële dingen. En ook de wagens die ze moeten legen zijn enorm. Twee keer per week wurmen die zich straks door onze kleine straatjes. Ik houd mijn hart vast. Die wagens hijsen de containers vlak langs de gevels omhoog, midden tussen het verkeer. Fietsers gaan zich erlangs wurmen. Hoe veilig is dat?” Colin ergert zich ook aan de gekozen plek. “In Utrecht hanteert de gemeente strengere regels. Daar moet een ORAC 3 meter van een raam of deur staan. Hier komt ie veel dichterbij. En waarom drie op één locatie? Aan de andere kant van de Piet Heinstraat, tot aan de Laan van Meerdervoort, komen voorlopig geen ORAC’s. Ik ben bang dat die mensen hier straks ook hun afval komen storten.”
Nog niet overal
Met dat laatste heeft Colin een punt, zo lijkt het. Voorlopig komen er geen ondergrondse containers in het deel van de wijk tussen de Piet Heinstraat en de Laan van Meerdervoort. De straten zijn daar smaller, legt een perswoorvoerder uit, er is minder ruimte. Daarom wordt verder gezocht naar een andere oplossing. Colin: “Ik vind dat er één oplossing gekozen moet worden, voor de hele buurt. En kies dan direct voor bakken die er mooi uitzien en plaats ze niet bij mensen voor de deur. Niemand wil ze!”
Enthousiast
Zijn de bakken dan echt zo’n ramp? Aan de andere kant van de Waldeck Pyrmontkade, in de buurt rond het Koningsplein, zijn de ORAC’s al een tijd in gebruik. Een rondje door die buurt leert dat ze er keurig uitzien, slechts op één plek staat er afval naast. Een buurtbewoner die vorig jaar van het Zeeheldenkwartier naar deze wijk verhuisde, is enthousiast. “Het is echt super! Geen opengescheurde zakken op straat of stinkende zakken in de tuin. De bakken zien er altijd netjes uit, er staat ook nooit afval naast.” Ook Cobi, inwoonster van de Perponcherstraat, is tevreden, al heeft ze een bak tegenover haar huis. “ Eerst zouden de bakken bij iemand voor de deur komen. Toen hebben we bezwaar gemaakt en is er een andere plek gekozen. Er was veel angst voor overlast. Maar echt, dat valt enorm mee. De bakken worden twee keer per week geleegd, de wagens die dat doen zijn snel weer weg. De bakken zijn nooit vol en staat er eens iets naast, dan kun je het melden. Meestal wordt het dan snel weggehaald. Eén keer hebben we echt aan de bel getrokken, toen raakte de bak vlak voor het weekend geblokkeerd en stapelde het vuil zich op. Maar dat was echt een uitzondering. Ik wil beslist niet terug naar de vuilniszakken op straat!”
Reageren op de plannen?
Het ontwerp-plaatsingsplan voor de ORAC’s in het Zeeheldenkwartier is te vinden op www.denhaag.nl/bestuurlijkestukken onder RIS-nummer 292644. De termijn voor het indienen van een zienswijze is inmiddels gesloten. Wilt u toch nog reageren? Kijk dan op www.denhaag.nl/afval voor informatie over de procedure.
the municipality in the documentation claims there is no noise impact which is FALSE. the noise impact is HUGE during the normal operations: both when people throw the trash and while the collection is happening.
Last night my son woke up at 4 am when a neighbor threw the trash!!! we have triple glazed windows and a construction from 2000!!!
They ignored any common sense and installed them right outside our balcony and two bedrooms (note: The ONLY balcony on the whole street)
here are two videos I uploaded on YouTube. we cannot enjoy dinner, my baby cannot take a nap, and we wake up in the middle on the night!
http://www.youtube.com/watch?v=3taylZx6MbY
http://www.youtube.com/watch?v=jqBisL3cwGQ
we will soon be recording when random neighbors throw the trash in the middle of the night and we all wake up…
the municipality did not properly investigate the impact
our family life is under stress
I will soon build the website http://www.orcasdenhaag.nl
Ik denk dat de vraag van de poll niet klopt. Een betere vraag: Zijn ORAC’s welkom voor uw deur?
Ik voorspel dat er dan een hele andere uitslag uit de poll komt.
Sinds zo’n 2 jaar de Orca’s in de straat, een straat waar voorheen geen vuilniszakken stonden, daar alles in containers werd aangeboden.
Nu in de praktijk blijkt dat dit verzinsel duidelijk ook grote nadelen heeft.
Afgezien van zo’n 20 verdwenen parkeerplekken(is dat de onderliggende gedachte?) geeft een rijtje Orca’s een behoorlijke stank in de directe omgeving, is de straat nu dagelijks -soms meerdere keren per dag- geblokkeerd door een vuilnisophaalwagen, is de daarmee gepaard gaande geluidsoverlast aanzienlijk en gebeurt dat ook op zondagen.
Verder vraag ik me zeker af of één deksel waar iedereen aan moet zitten wel een goed idee is in deze tijd van besmettingen voorkomen…