Er gloort hoop voor de bomen aan de kades!
Het plan om de bomen aan de Toussaintkade en Veenkade te kappen is mogelijk van tafel. Voorlopig staan de kastanjes en lindes in ieder geval nog even veilig. In een verhit debat op 15 april vroegen raadsleden unaniem om een nieuw en onafhankelijk onderzoek naar de mogelijkheden.
Half januari liet de gemeente weten alle bomen te zullen kappen. De kademuren zijn namelijk zwak en moeten hersteld worden. De bomen behouden was absoluut onmogelijk volgens de gemeente. Maar bewoners waren er niet zeker van dat de zaak goed was onderzocht. Een groep Zeehelden verenigde zich, stortte zich op het onderzoeken van de opties, sloeg alarm bij de politiek en haalde de media erbij.
In 010 kan het wel!
Een van de opties was de aanpak die in Rotterdam met succes is uitgevoerd. Daar is de kademuur versterkt door er een muur voor te plaatsen. De bomen kunnen hiermee blijven staan. Bewoners gingen in februari op bezoek bij de sympathieke ingenieurs in 010. Die waren optimistisch over de mogelijkheden.
Toch kon het in Den Haag echt niet, redeneerde onze gemeente. Want de gracht wordt hiermee iets smaller en dat zou niet mogen van het hoogheemraadschap. Maar volgens de regels mag een versmalling wel degelijk mits er gecompenseerd wordt voor een negatief effect op de waterhuishouding. Bewoners lieten daarom een berekening maken door een gespecialiseerd bedrijf. De conclusie was gunstig: de versmalling heeft een verwaarloosbaar effect.
Zeehelden in de raadzaal
De kwestie stond al twee keer eerder op de agenda van de commissie leefomgeving. Was dit wel zorgvuldig onderzocht? Dat was telkens de vraag. Want ondanks herhaaldelijke verzoeken kregen noch bewoners, noch de raadsleden een overtuigende onderbouwing te zien.
Op 15 april werd in de raadzaal bijna vier uur lang gedebatteerd over onze bomen. Ludo Geukers, voorzitter van bewonersorganisatie de Groene Eland, was een van de zes insprekers. In vurige betogen werd duidelijk gemaakt dat de gemeente hier steken heeft laten vallen. Ook de publiekstribune roerde zich met veel rumoer en commentaar. De voorzitter dreigde zelfs even bewoners de zaal uit te sturen.
De buurt was boos. Niet alleen had de gemeente het onvoldoende onderzocht maar ook het proces liep op veel vlakken niet goed. Bovendien liet de communicatie met bewoners, zacht uitgedrukt, te wensen over. De ingenieurs van de gemeente hebben wel echt geluisterd naar een alternatieve werkwijze die een aantal bewoners van de Veenkade zelf aandroeg. Maar verder verdiende de gang van zaken beslist geen schoonheidsprijs.
Het onderzoek moet voor de zomer afgerond zijn en in de raad besproken worden. De toekomst van de bomen is nog niet zeker gesteld maar er gloort in ieder geval weer hoop!
Bezwaar kan niet wachten
Omwonenden (en ondernemers aan de kades) kunnen een bezwaar indienen tegen de kapvergunningen. Wachten op de uitkomst van het onderzoek is geen optie. Bezwaren moeten namelijk uiterlijk 8 mei al zijn ingediend.
Meer info:
Teken de petitie:
http://bomenveenkadetoussaintkade.petities.nl/
Houd het nieuws goed bij:
www.zeeheldennieuws.nl/category/red-de-bomen/
www.facebook.com/SaveTheTreesZeeheldenkwartier
E-mail: bomen.zeeheldenkwartier@gmail.com
Onderzoek naar alternatieven
Gaan we in de contramine of proberen we er samen uit te komen? Dat was de afweging toen wij, drie bewoners van de Veenkade, besloten onze kennis te bundelen. We vonden een project in Rotterdam, waar bomen gespaard werden door de singel iets te versmallen. Helaas was dat op dat moment onbespreekbaar voor de gemeente Den Haag, maar het ingenieursbureau wilde wel over nieuwe bomenbesparende bouwtechnieken praten. Samen werkten we enthousiast een plan uit. We opperden een nieuwe bouwmethode, waarbij onder de takken van de bomen door gewerkt kon worden. Een eye opener voor de gemeente. Helaas bleken de risico’s te groot. Bij de voorgestelde bouwtechniek zouden de bomen veel wortels verliezen en instabiel worden. Of en hoe ze de werkzaamheden zouden overleven was maar de vraag. Onze conclusie: ja, er is serieus naar onze alternatieve bouwtechniek geluisterd maar die was helaas niet haalbaar. Gelukkig wordt nu toch verder onderzocht wat de mogelijkheden zijn om de bomen te behouden.
Richard van Es, civiel ingenieur
Margot Beekink, bouwkundige
Jenny Huttinga, communicatieadviseur voor infra- en bouwprojecten
Tekst: Florine Kuethe
Foto: Alexia Stins