Zicht op Recht: Een Baan & de Wet ‘Werk en Zekerheid ‘.
Sta je op het punt bij een werkgever in dienst te treden? Of denk je eraan een werknemer aan te nemen? Meteen in vaste dienst of eerst een tijdelijk contract?
Vorig jaar is de Wet werk en zekerheid ingevoerd. Die wet moet de positie van werknemers met een tijdelijk arbeidscontract verbeteren. Is dat doel bereikt? Een update:
De Wet ‘Werk en Zekerheid’ in het kort
De bedoeling van de Wet werk en zekerheid is dat werknemers met een tijdelijk contract eerder een vast contract krijgen. Om dat te bereiken zijn de volgende maatregelen ingevoerd:
Proeftijd
Vanaf 1 januari 2015 mag geen proeftijd meer worden overeengekomen in arbeidscontracten met een duur van zes maanden of minder.
Concurrentiebeding
Vanaf 1 januari 2015 mag een werkgever–uitzonderingen daargelaten- in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd geen concurrentiebeding meer opnemen.
Aanzegging
Bij een arbeidscontract met een duur van minimaal zes maanden moet de werkgever vanaf 1 januari 2015 minimaal een maand voor het einde van het contract de werknemer schriftelijk laten weten of het contract wordt verlengd en zo ja, op welke voorwaarden.
Wanneer de werkgever dat niet doet, moet hij een vergoeding betalen die gelijk is aan een maandsalaris of een deel daarvan.
Omzetting van tijdelijk contract naar vast contract
Vanaf 1 juli 2015 hebben werknemers met een tijdelijke arbeidscontract recht op een arbeidscontract van onbepaalde tijd na twee jaar in plaats van drie jaar. Ook ontstaat een contract voor onbepaalde tijd bij de derde verlenging van het contract (dat noem ik een keten). Bij een onderbreking van het contract van zes maanden of meer ontstaat een nieuwe keten.
Ontslagvergoeding
Wil je een werknemer ontslaan? Dan moet je een ontslagvergoeding betalen als je de werknemer 2 jaar of langer in dienst is geweest. Dit geldt ook als een tijdelijk contract niet wordt verlengd.
Is het doel bereikt?
Werkgevers lijken bang om werknemers aan te nemen en om tijdelijke contracten te verlengen. Dat is het tegenovergestelde van wat de bedoeling was.
Overig
-Op 21 april 2016 presenteerde de regering plannen om het minimumjeugdloon af te schaffen voor jongeren van 21 t/m 23 jaar. Met de versoepeling van het jeugdloon gaan jongeren vanaf 21 jaar hetzelfde minimumloon verdienen als volwassenen. Het minimumjeugdloon voor jongeren tussen de 18 en 21 jaar gaat dus flink omhoog, maar let op: om te voorkomen dat werkgevers geen jongeren meer aannemen, komt er voor werkgevers een compensatieregeling.
-Voor seizoenswerkers wordt het makkelijker om tijdelijke contracten te sluiten. Nu moeten seizoenswerkers (bijvoorbeeld op campings, in de strandhoreca of in de tuinbouwsector) na afloop van een contract (en verlengingen) een half jaar lang wachten voordat zij een nieuw contract kunnen sluiten. Die wachtperiode wordt voor hen verkort naar 3 maanden. Dat wordt niet in de wet geregeld: werkgevers en werknemers mogen daarover in cao-onderhandelingen afspraken maken.
Olga Huisman en Karen ter Hart
Meijer Advocaten en Belastingadviseurs