In de Kombuis: Restaurant De Bistrooh op de Toussaintkade
Tekst en foto Wybe van de Kuinder
De kombuis is een scheepskeuken. In deze rubriek maken we een keuze uit de vele restaurants die het ZeeheldenKwartier rijk is en beschrijven we de passie van de koks.
Nog maar net open. Restaurant De Bistrooh op de Toussaintkade. De naam is een woordspeling met het Franse begrip Bistro, en dat is precies wat eigenaren Willem van Bavel en André Nesselaar willen. Een kruising tussen restaurant en café. Een plek waar je makkelijk naar binnen loopt en je al snel thuis voelt. Waar je een glas wijn met een eenvoudig gerecht kunt verorberen zonder al te veel poespas. Maar ook een plek waar je, als je dat wilt, uitgebreid kunt dineren.
De wijnkaart is eenvoudig, puur en Frans. Aan de basis van de huiswijn staat wijnprofessor Claude Serra die samen met oud-leerlingen in de Languedoc op verschillende locaties de beste druiven selecteert. Er staan vier rode, vier witte, twee roséwijnen en een bubbel op de kaart. Aparte wijnen. Chateau Clampazens le Viognier heeft slechts één hectare witte druiven beplant met een opbrengst van 20 hl. De rode topwijn, Chateau Pineraie, Cahors, is biologisch en wordt geproduceerd aan de rand van de Dordogne. Iedere wijn op de kaart heeft zijn eigen verhaal. Daarnaast kunt u een keuze maken uit een aparte, wisselende selectie van wijnen van bekende wijnhuizen. En er is zelfs aan de liefhebbers van zoete wijnen gedacht dat zijn weliswaar geen Franse. Ook wat betreft de speciaalbieren valt er van alles te beleven. Onder andere de Malheur bruin met 12% alcohol, en voor bij het kaasplankje Broeder Jacob Port: bier gemengd met port.
Gastheer André en kok Willem hebben het voormalige Miro flink omgebouwd tot een ruime, gezellige bistro-achtige ruimte met kaarslicht, precies wat ze wilden. Daarvoor is zo ongeveer alles aanwezig. Allereerst de locatie. De Toussaintkade, tegenover de Paleistuin, zo ongeveer de beste plek van Den Haag. En omdat De Bistrooh over drie geschakelde vertrekken beschikt, biedt het restaurant ruimte voor zowel kleine als grotere intieme partijen. En als straks op 1 april, en dat is geen grap, aan het begin van de lente de terrasboot is opgetuigd, kun je behalve heerlijk romantisch dineren op de zwoele avonden, ook de lunch aan het water gebruiken.
Zowel Willem als André waren nog heel jong toen ze besloten ooit een eigen restaurant te beginnen. Voor ze daaraan begonnen werkte kok Willem bij de Ducdalf, bij hotel Atlantico en bij de Golfclub en Vlietzicht in Rijswijk. Tussendoor leerde hij het vak pas echt kennen bij de roemruchte manager Edwin van Goor bij Seinpost, een restaurant dat diverse sterrenkoks heeft afgeleverd. Gastheer André was bakker, banketbakker, kok, kelner en later bedrijfsleider bij, onder andere, café de Hut van Ome Henne in Leiden. Beide heren kennen het klappen van de zweep, dus dat belooft wat.
Zij hebben voor een kleine overzichtelijke kaart gekozen, die naar gelang het seizoenaanbod regelmatig zal wisselen. De prijsstelling is redelijk (3-gangenmenu à la carte 27,50 euro p.p.)
Kort samengevat: klassieke Franse gerechten in een nieuw jasje, met de steak tartaar, à la minute vers bereidt van de Diamant Haas en als topper de bavette met een krul eendenlever, een kleine overzichtelijke menu- en wijnkaart, Franse wijnen, speciale bieren en niet te vergeten onze eigen Haagse Van Kleef Specials. Ik kan niet wachten!!!
De Bistrooh
Toussaintkade 8
2513 CJ
Den Haag
070 780 99 13
Gastheer: André Nesslaar
Chef-kok: Willem van Bavel
info@debistrooh.nl
www.debistrooh.nl
Openingstijden: Woensdag tot en met zondag van 15.00 – 23.00 uur.
Op maandag en dinsdag gesloten. Groepen mogelijk op afspraak.
Actuele informatie over De Bistrooh is op de Facebook-pagina te vinden.