Praktijkschooljongeren tussen wal en schip
Steeds meer leerlingen die van het praktijkonderwijs komen belanden ongewild werkloos thuis, zo meldde nieuwsprogramma EenVandaag gisteren in haar uitzending. In voorgaande jaren lukte het praktijkscholen gemiddeld genomen nog om 95% van hun leerlingen naar werk te begeleiden.
Sinds de invoering van de Participatiewet en de afschaffing van de Wet Sociale Werkplaats is dit echter gedaald naar 75%. In de grote steden ligt het percentage praktijkschool jongeren dat werkloos thuiszit volgens EenVandaag nog veel hoger. De Haagse Stadspartij wil van het college weten hoe de situatie er in Den Haag voor staat.
Raadslid Sanne van der Gaag: “De Participatiewet gaat uit van eigen verantwoordelijkheid, men moet de eigen boontjes maar zien te doppen. Ook op de arbeidsmarkt moeten mensen zoveel mogelijk zelfstandig een plekje zien te veroveren. In de praktijk pakt dit zelfredzaamheidsideaal anders uit. Er zijn nu eenmaal kwetsbare groepen, zoals jongeren met een arbeidsbeperking, die niet zomaar bij iedere werkgever aan de slag kunnen. Vroeger konden zij in de sociale werkplaats terecht waar alle hulp en ondersteuning die zij nodig hebben voorhanden was. Nu komen ze te vaak thuis te zitten, terwijl ze wel heel graag willen werken. Dat vind ik echt niet kunnen. De Haagse Stadspartij heeft het college daarom gevraagd of zij arbeidsplaatsen voor deze jongeren kunnen realiseren bij de Haeghe Groep”.