Strijd om bomen Noordwal nog niet gestreden
Bomenstichting Den Haag legt zich niet zomaar neer bij het besluit van wethouder De Mos (Groep de Mos) om de paardenkastanjes op de Noordwal te kappen. Dat bleek bij de informatiebijeenkomst die de gemeente op 11 februari 2019 had georganiseerd.
Volgens Clara Visser van Bomenstichting Den Haag is de wethouder veel te vroeg met zijn besluit dat de bomen niet kunnen blijven staan als de kade vernieuwd wordt. Er zal volgens Visser eerst gedegen onderzoek moeten plaatsvinden. “Dat de bomen gekapt moeten worden voor de vernieuwing van de kade is voorbarig en een ongefundeerde uitspraak. Er is geen boominventarisatie en er is geen boom-effect-analyse opgesteld.” Met een boom-effect-analyse wordt onderzocht wat de gevolgen voor bomen zijn bij het uitvoeren van werkzaamheden. “In het coalitieakkoord is opgenomen dat bomen alleen worden gekapt als het aantoonbaar niet anders kan. De gemeente moet dat dus aantonen.”
Alternatieve aanpak
Visser bepleit een alternatieve aanpak om de kade te verstevigen zonder dat de bomen weg moeten. Bij die alternatieve methode worden gaten van bovenaf door de kade geboord, waardoor een nieuwe fundering onder de kademuur kan worden geperst. Alles op de kade, waaronder de bomen, kan dan blijven staan.
Bouwadviesbureau Strackee onderzocht deze methode al voor de Toussaintkade. Een woordvoerder van dat bureau laat het Zeeheldennieuws weten, dat het daar zeker een haalbare methode zou zijn geweest, maar dat de contracten al vergeven waren. De kosten voor de nieuwe fundering zouden ook vergelijkbaar zijn met de door de gemeente gekozen methode waarbij de gehele kademuur wordt afgebroken en opnieuw opgebouwd.
Kade verzakt snel
Tijdens de informatiebijeenkomst liet de gemeente cijfers zien over de verzakking van de kademuur aan de Noordwal. Al sinds 2009 zijn er meetpunten op de kademuur geplaatst zodat de verzakking in de gaten kan worden gehouden. Tot 2013 ging het om 3 millimeter per jaar, daarna versnelde het tot 6 millimeter, maar afgelopen jaar werd op het eerste deel van de kade bij de Torenstraat zelfs 16 millimeter gemeten. Dat betekent dat de kade met een vaart van ruim anderhalve centimeter per jaar de gracht in schuift. Iedereen is het er wel over eens dat dat een onveilige situatie is.
Om zo snel mogelijk de kademuur te stabiliseren zal de gemeente in april een tijdelijke damwand voor de oude kademuur plaatsen. Door zand tussen deze damwand en de kademuur te storten, wordt voorkomen dat de kademuur daadwerkelijk de gracht in valt.