Lichtmonument ter herdenking holocaust-slachtoffers
Maandag 27 januari is het precies 75 jaar geleden dat vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Om die reden wordt op die dag het kunstwerk ‘Levenslicht’ bij het Sinti- en Roma-monument op het pleintje aan de Vondelstraat tentoongesteld.
Speciaal voor de 75-jarige herdenking heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei een tijdelijk lichtmonument laten ontwerpen door kunstenaar Daan Roosegaarde. Het kunstwerk bestaat uit 104.000 lichtgevende stenen, waarmee de 104.000 Nederlandse holocaust-slachtoffers worden gesymboliseerd. Het lichtmonument is op 16 januari in Rotterdam onthuld en is daarna over verschillende gemeenten in het land verdeeld waar de vervolging van Joden, Sinti en Roma heeft plaatsgevonden.
Vergast
Ook in het Zeeheldenkwartier zijn mensen slachtoffer geworden van de nazi’s. In de vroege ochtend van 16 mei 1944 werd de familie Berger tijdens een landelijke razzia door de Duitse bezetter uit hun huis aan de Bilderdijkstraat gehaald. Samen met achttien andere Haagse zigeunergezinnen werden zij op transport gezet naar kamp Westerbork. Drie dagen later werden vanuit Westerbork in het totaal 245 Sinti- en Roma-zigeuners naar de Duitse vernietigingskampen gedeporteerd en daar vergast of tewerkgesteld. Slechts 30 van hen overleefden de oorlog.
Het Sinti- en Romamonument aan de Vondelstraat is neergezet ter herdenking van alle Sinti en Roma die slachtoffers zijn geworden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op maandag 27 januari wordt een deel van het lichtmonument van 11.00 tot 22.00 uur bij dit monument tentoongesteld.
Update 27 januari