Afvalchaos bij containers Prins Hendrikplein
De milieustraat op het Prins Hendrikplein verandert vrijwel dagelijks in een vuilnisbelt. Omwonenden gooien hun restafval naast de containers omdat de containers daar alleen voor glas, plastic, papier en textiel bedoeld zijn. De gemeente weigert een verwijzing naar de restafvalcontainers om de hoek te plaatsen.
Vorige week zondag was het raak (zie foto boven), gisteren was het raak (zie foto hieronder) en zo ziet het er vaak uit bij de milieustraat op het Prins Hendrikplein. Mensen lopen met hun vuilniszakken naar de ondergrondse containers, zien dat er geen container voor restafval tussen staat en gooien hun zak op de grote hoop ernaast.
Volgens Daan van Ginneken van Grand Café Victoria aan het Prins Hendrikplein gebeurt dit dagelijks. “Ik zie dagelijks zwerfvuil liggen bij die containers. Ook wordt er vaak huisvuil naast de containers gezet.” Dat bijplaatsen van vuilniszakken leidt tot veel zwerfafval op het plein. “De zakken die naast de containers staan, worden opengepikt door vogels en ongedierte, waardoor de zak deels leeggeblazen wordt door de wind. Op een plein circuleert de wind en blijft het overal hangen en vliegt het overal tussen. Ik ben dagelijks lege supermarktverpakkingen van onze stoep aan het rapen. Als de gemeente dan de zakken komt opruimen, is in de tussentijd al heel wat het plein opgeblazen. En vooral bij dit zwerfvuil duurt het eindeloos voordat het opgeruimd wordt.”
Milieustraat
De containers aan het Prins Hendrikplein vormen een zogeheten milieustraat. Iedere container is bedoeld voor een bepaald type afval zodat dat gerecycled kan worden. Zo staat er een container voor schoenen en textiel, een voor glas, twee voor papier en karton en een voor plastic en drinkpakken.
Maar er is op die plek geen container voor restafval. Die staan namelijk om de hoek op de Van Kinsbergenstraat. Hemelsbreed is het 25 meter lopen. Uit een controle van uw verslaggever blijkt dat bij het maken van de foto hierboven maar één van die vier restafval-containers vol zit. De overige drie kunnen gewoon gebruikt worden.
Volgens Laurens Schrijnen van Bewonersorganisatie Zeeheldenkwartier is het probleem voor een groot deel op te lossen door een verwijzing te plaatsen bij de milieustraat naar de restafvalcontainers om de hoek, zodat iedereen een klein stukje door zal lopen naar de goede containers. De gemeente weigert dat echter, omdat het beleid is dat er geen stickers op containers worden geplakt. Het zou het straatbeeld maar verrommelen en bovendien zou het volgens de gemeente ook niet werken.
Drie dagen
Een bijkomende ergernis van de bewonersorganisatie is dat de gemeente meer tijd lijkt te nemen om de bijgeplaatste zakken op te ruimen. Ook Van Ginneken stelt dat het de laatste tijd erger is geworden. “Dit probleem is er al heel lang, maar het is nu pas echt aan het escaleren.”
Voorheen werd afval op straat door buurtbeheerorganisatie BBOZ opgeruimd, maar dat is overgegaan naar afvalverwerker HMS. Volgens de bewonersorganisatie werd bij BBOZ na een melding het afval “onmiddellijk” opgehaald. Wie nu een melding maakt over de bijgeplaatste vuilniszakken krijgt van de gemeente te horen dat het binnen drie dagen zal worden opgeruimd. De bewonersorganisatie vindt dat “bizar” lang.
Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat dat hooguit in het weekend kan voorkomen. “Bijplaatsingen worden iedere werkdag verwijderd. Het klopt dat meldingen over afval op straat in principe binnen drie werkdagen opgelost moeten zijn, maar doordat bijplaatsingen dagelijks worden verwijderd, is zo’n melding meestal al eerder afgehandeld.”
Samen verantwoordelijk
De woordvoerder benadrukt dat ook bewoners een verantwoordelijkheid hebben om hun afval op de goede manier weg te brengen. “In Den Haag zijn we sámen verantwoordelijk voor een schone en nette buitenruimte. Dat betekent dus: afval in de prullenbak, en niet ernaast – dat zou de norm moeten zijn. Natuurlijk maakt de gemeente ook veel schoon. Wie een volle container tegenkomt, kan dat gewoon melden bij 14070. Meldingen worden zo snel mogelijk opgelost, meestal nog dezelfde dag.”
Was al vanaf het begin een slecht idee om ze daar te plaatsen. Je kan nu vanaf het plein niet eens meer veilig oversteken.
Vóóraf is er de suggestie gedaan ze bij die ORAC’s te plaatsen
Maar ja, omwonenden hebben er geen verstand van
Natuurlijk ontzettend dom dat de gemeente geen verwijzing wil plaatsen, want dit levert veel meer werk op om de boel schoon te houden!
En zélf een verwijzing erop plakken? Hoewel: ik denk niet dat daarmee alle afval verdwijnt (altijd ligt er wel wat bij containers).
Elke ochtend doe ik een rondje en breng eens per week mijn plastic naar deze plek. Samen met mijn hond heb ik mij voorgenomen elke dag 4 stukken zwerfvuil op te pakken, mee in het poepzakje. Eenvoudig en helaas nodig, niet zozeer op het plein, maar vooral op de rand daarbuiten fladdert van alles rond.