Onderzoek naar ‘gentrificatie’ van het Zeeheldenkwartier
Vanuit de Erasmus Universiteit wordt onderzoek gedaan naar de gentrificatie van het Zeeheldenkwartier. Onderzoeker Zofia Jasiak wil in kaart brengen wat de verandering van de wijk voor mensen betekent. Ze is nog op zoek naar deelnemers.
Gentrificatie wordt ook wel verhipping of veryupping van een wijk genoemd. Het betekent dat een wijk verandert van een armere volkswijk naar een (hogere) middenklassewijk. Deze verandering gaat gepaard met het opknappen van woningen, meer voorzieningen en het opwaarderen van de winkelstraten. Daarbij nemen hippe koffietentjes en boetiekwinkels de plaats in van de verfwinkel en de loodgieterszaak. Scooters maken plaats voor bakfietsen.
‘Diversiteit verdwijnt’
Een opgeknapte buurt klinkt als een goede ontwikkeling, maar gentrificatie kent ook negatieve gevolgen. Zo blijkt dat de oorspronkelijke bewoners het gevoel kunnen hebben dat hun wijk wordt overgenomen en het eigen karakter verliest. Ook kan de oorspronkelijke (lagere) klasse uit de wijk worden verdreven door sloop en hoge huren.
Vincent Smit, lector grootstedelijke ontwikkeling aan de Haagse Hogeschool, waarschuwde vorig jaar in het AD nog voor de verhipping van het Zeeheldenkwartier. “Er worden torenhoge prijzen gevraagd én betaald. In dit soort wijken worden niet alleen mensen met een laag inkomen, maar óók die met een middeninkomen weggejaagd en uitgesloten. De diversiteit verdwijnt.”
Onderzoek
Het Zeeheldenkwartier wordt regelmatig aangehaald als voorbeeld van gentrificatie. Dat is ook de reden dat Zofia Jasiak vanuit de Erasmus Universiteit onze wijk uitkoos voor haar onderzoek met als centrale vraag ‘Hoe ervaren de bewoners van het Zeeheldenkwartier de ontwikkeling van hun buurt en consequenties daarvan?’ Daarbij wil ze met name weten in hoeverre bewoners het gevoel hebben dat de samenstelling en het karakter van de wijk verandert.
Voor het onderzoek zoekt Jasiak nog betrokken bewoners die zich willen laten interviewen. Het gaat dan uiteraard om bewoners die al ‘jarenlang’ in de wijk wonen. Elk interview duurt ongeveer een uur en wordt waarschijnlijk gepland in mei. De interviews worden op een veilige afstand of via Skype afgenomen. Aanmelden kan via onderzoek.zeeheldenkwartier@gmail.com. Naar verwachting is het onderzoek eind juni afgerond.
zat. 28 nov. 2020 … “onderzoek afgerond” ? Wacht maar af – tegen november 2021 zullen we wel een beetje merken hoe “ontwikkelingen en consequenties” bewoners van het Zeeheldenkwartier hebben beinvloed…