Gemeente verleent ongezien bouwvergunningen
De gemeente Den Haag geeft in een aantal gevallen bouwvergunningen af zonder deze inhoudelijk te beoordelen. In de afgelopen twaalf maanden gebeurde dat in het Zeeheldenkwartier maar liefst zes keer. Het gaat daarbij onder andere om een bouwvergunning voor nieuwe woningen, maar ook bijvoorbeeld om de verbouwing van een gemeentelijk monument.
Voor veel ingrijpende veranderingen in de wijk, moet een vergunning worden aangevraagd. Als iemand een nieuw pand wil bouwen of een bestaande woning wil verbouwen, moet er vooraf goedkeuring worden gevraagd bij de gemeente. Dit geeft de gemeente de mogelijkheid om vooraf te beoordelen of de plannen wel passen binnen de regels en afspraken die met de buurt zijn gemaakt en vastgelegd in onder andere het bestemmingsplan. Deze controle is een belangrijke voorwaarde om met elkaar te kunnen samenleven in onze drukke wijk.
Zonder beoordeling
Maar de gemeente moet wel binnen een vaste termijn een besluit nemen, anders krijgt de aanvrager automatisch een zogeheten ‘vergunning van rechtswege’ zonder dat de gemeente heeft beoordeeld of de verbouwplannen aan de regels voldoen. Alleen al in het Zeeheldenkwartier is op deze manier in de afgelopen twaalf maanden zes keer een bouwvergunning afgegeven zonder dat er inhoudelijk naar is gekeken.
Daarbij gaat het ook om grotere projecten. Zo is er zonder inhoudelijke beoordeling een vergunning verleend voor de bouw van zes woningen en een atelier aan de Elandstraat en voor de verbouwing van een gemeentelijk monument aan de Toussaintkade. Verder werd het splitsen van een woning in vier appartementen aan de Bilderdijkstraat, het uitbouwen van een woning aan de Van Galenstraat, het omzetten van bedrijfsruimte naar woning in de Trompstraat en het overkappen van een parkeerterrein achter de appartementen aan de Westerbaenstraat zonder beoordeling goedgekeurd. Het is daarmee onduidelijk of deze plannen wel voldoen aan het bestemmingsplan of bijvoorbeeld de parkeernormen.
Zorgen om zorgvuldigheid
Advocaat Etienne Prins van Utopie Advocaten in de wijk is gespecialiseerd in dergelijke vergunningen. Hij maakt zich zorgen dat bij het van rechtswege afgeven van vergunningen de zorgvuldigheid verdwijnt en dat omwonenden niet goed door de overheid worden beschermd. “Het is belangrijk dat de overheid controleert of normen worden nageleefd van bijvoorbeeld het bouwbesluit. Maar ook aan de welstandsnormen en parkeernormen moet worden voldaan. Voor elke wijk is er een bestemmingsplan gemaakt waarin regels staan wat wel en niet mag. Het is goed om bij een vergunningsaanvraag daar van overheidswege een oordeel over te krijgen.”
Een woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Martijn Balster onderschrijft die zorgen en erkent dat er zo situaties kunnen ontstaan die in strijd zijn met onder andere het bestemmingsplan. “Dit is exact het pijnpunt van een vergunning van rechtswege. Waar gemeentelijk beleid inzake de ruimtelijke ordening zekerheid moet bieden aan de hele buurt, kan door het vergunnen van rechtswege een situatie ontstaan die men op basis van het geldende beleid niet zou verwachten.” De woordvoerder kan niet aangeven waardoor het komt dat vergunningen niet op tijd worden beoordeeld. “Er is geen eenduidige reden voor het niet beslissen binnen de beslistermijn.”
Zelf in de gaten houden
Zodra een vergunning is afgegeven, kunnen omwonenden bezwaar maken. Dat geldt ook bij een vergunning van rechtswege. Advocaat Prins vindt het belangrijk dat mensen vergunningsaanvragen voor hun omgeving zelf in de gaten houden. “Als omwonenden kan je zelf je recht halen. Iedereen kan in de gaten houden wat er in de buurt gebeurt. Als je het er niet mee eens bent, hoef je niet het bestemmingsplan te kennen om toch in bezwaar te gaan.”
Prins wijst daarbij op het bestaan van de attenderingsservice van de overheid. Mensen kunnen zich daar aanmelden en dan automatisch de vergunningsaanvragen en besluiten die voor hen van belang zijn via e-mail toegestuurd krijgen.