Kleurrijke kunst in ‘guur hoekje’
Dhoya Snijders en Marie Jareid toverden het ‘gure hoekje’ achter hun huis om tot een waar kunstwerk. Met hulp van de gemeente en graffiti-kunstenaar Ringo Mollinger kreeg de Zorgvlietstraat er een ware blikvanger bij.
Dhoya Snijders en zijn Noorse vriendin Marie Jareid zijn begin dit jaar in de Elandstraat komen wonen. Een heel leuk huis, maar de achtertuin grenst aan een vervuilde en verwaarloosde stoep in de Zorgvlietstraat. De bebouwing maakt daar een hoek met twee blinde muren waardoor er een ideale plek ontstaat voor bekladdingen, afval, hondenpoep en andere viezigheid. Als Snijders en zijn vriendin in de tuin zitten waait de vieze lucht soms over de muur. “Af en toe konden we ruiken dat mensen er hun behoefte hadden gedaan. En dan werd er niet alleen maar geplast.”
Opknapkunst
Snijders besloot er werk van te maken en zocht contact met de gemeente. Daar was de probleemhoek wel bekend dus zij wilde graag meedenken over verbeteringen. Snijders wilde daarbij niet alleen de muren opknappen maar gelijk extra planten en struiken toevoegen. “Toen we hier kwamen wonen viel het ons op dat er heel weinig groen staat in het Zeeheldenkwartier. Dus zo creëren we ook weer een klein stukje natuur.”
Graffiti-kunstenaar Ringo Mollinger – ook een wijkgenoot – maakte het ontwerp voor het kunstwerk op de muren. Het grote oog zit er niet toevallig. “Zo’n oog kan mensen het gevoel geven dat ze bekeken worden. Dat schrikt hopelijk een beetje af als iemand wil plassen.” Verder koos hij voor kleuren die ook op de gevel van het grote appartementencomplex in de Zorgvlietstraat te zien zijn. De kleuren van het kunstwerk maken zo verbinding met de rest van de straat. Als knipoog naar de band met Noorwegen via Marie Jareid is er in een hoek een kleine versie van het wereldberoemde schilderij ‘De Schreeuw’ van Edvard Munch geschilderd.
Positieve reacties
Voor de muren zijn de stoeptegels inmiddels weggehaald. Het groen komt over twee weken. Volgens Snijders was de groenbeheerder van de gemeente al enthousiast met een plan gekomen. “Hij dacht aan bramen en andere struiken waar ook nog wat eetbaars aan groeit.” Voor de struiken komt mogelijk nog een hekje om te voorkomen dat het weer een openbaar toilet wordt. “We denken er ook over om een felle lamp op te hangen die aanklikt als mensen langslopen.”
Tot nu toe kregen Snijders en Jareid alleen maar positieve reacties. “Eén buurtbewoonster zei: ‘Ik woon hier nu al 34 jaar en heb nog nooit zoiets moois gezien’.” Snijders hoopt dan ook dat hij anderen in de wijk met dit project kan inspireren. “Ik begon met klagen over dat gure hoekje, maar dat hielp niet erg. Maar toen ik met een positief idee naar de gemeente stapte, waren ze heel bereidwillig om mee te denken.”