Brandbrief aan gemeente
“Overlast coffeeshop onaanvaardbaar”
Bewoners van de Trompstraat hebben de gemeente een brandbrief gestuurd over de “ernstige en onaanvaardbare overlast” die zij van de coffeeshop in hun straat ervaren. Zij willen dat deze coffeeshop uit hun straat verdwijnt. De gemeenteraad vergadert woensdag 8 september over het coffeeshopbeleid.
De brief is ondertekend door 23 huishoudens uit de straat en spreekt van een “schrijnende kwestie”. De coffeeshop in hun straat is zo populair geworden dat het tot ver buiten Den Haag klanten trekt met alle gevolgen van dien voor de bewoners van de straat. “Deze coffeeshop is daar sinds 1991 gevestigd en maakt de laatste jaren een dermate grote groei door, dat de overlast die zij veroorzaakt onaanvaardbaar is. Een coffeeshop met een dergelijke grote klantenkring past simpelweg niet in onze smalle woonstraat met beperkte parkeerruimte.”
De bewoners rapporteren geluidsoverlast door ronkende motoren en harde muziek, agressief verkeersgedrag, over de stoep scheurende scooters, parkeerproblemen en verkeershinder, vervuiling door peuken en blikjes, maar ook door wildplassen en uitwerpselen in de portieken, straathandel van gestolen waar, gesis naar vrouwen, verbale agressie, intimidatie en bedreiging van bewoners en geen vrije doorgang vanwege de rij klanten voor de deur.
Geen handhaving
Voor de bewoners is de maat vol. Zij eisen dat de gemeente in actie komt. “Van naleving en handhaving van het door de gemeenteraad vastgestelde handhavingsbeleid is al jaren geen sprake.” De gemeente zou een te rooskleurig beeld van de situatie in de straat hebben. Volgens de brief komt dat onder andere door de “gebrekkige verslaglegging” door de politie.
De bewoners willen dat de coffeeshop op korte termijn verhuist naar een andere locatie. Als dat niet mogelijk is, moet er veel strikter gehandhaafd worden en bij overtreding van een van de regels, zoals het veroorzaken van overlast, zou de coffeeshop vervolgens direct gesloten moeten worden.
Breed gedragen
Ook uit andere straten zoals de Witte de Withstraat en de Zoutmanstraat komen al jaren klachten over de overlast van bezoekers van de coffeeshops. De onvrede over het coffeeshopbeleid van de gemeente wordt in de wijk dan ook breed gedragen. Zowel de Bewonersorganisatie Zeeheldenkwartier als de Werkgroep Leefbaarheid & Verkeer Zeeheldenkwartier steunen de protesten uit de Trompstraat.
De bewonersorganisatie schrijft in een eigen brief aan het gemeentebestuur “meermaals” bij gemeente en politie aandacht te hebben gevraagd voor de overlast van de coffeeshops. “Echter, de situatie verbetert niet, sterker nog, er is een groeiend gevoel van onveiligheid in de wijk die direct voortkomt uit de aanwezigheid van de coffeeshops.” De bewonersorganisatie wil dat er beter gehandhaafd wordt op de overlast en dat er daadwerkelijk werk wordt gemaakt van het verhuizen van coffeeshops.
Veel coffeeshops
Het Zeeheldenkwartier heeft met zeven stuks relatief veel coffeeshops in de wijk. Omdat veel andere wijken en omliggende gemeenten helemaal geen coffeeshop hebben, trekken de zeven zaken klandizie vanuit de wijde omgeving, wat veel overlast voor de wijk met zich meebrengt.
Volgens de wijkagent is het probleem lastig aan te pakken. “Het lastige is dat het om incidentjes gaat, maar dan wel de hele dag door. Om dat aan te pakken zou je dus continu aanwezig moeten zijn en daar hebben we domweg de mankracht niet voor. Als we er zijn, grijpen we natuurlijk in, maar we hebben niet de capaciteit om 24 uur per dag aanwezig te zijn.”
Verhuizen gebeurt niet
Een permanente oplossing tegen de overlast zou kunnen zijn als enkele van de drukbezochte zaken zouden verhuizen. De gemeente heeft hier de laatste jaren ook op ingezet, maar dat heeft vrijwel niets opgeleverd. Het is alweer zes jaar geleden dat een coffeeshop uit het Zeeheldenkwartier verhuisde. In juni 2019 nam de gemeenteraad daarom een motie aan, dat het college meer moest doen om coffeeshops te laten verhuizen, maar daar is niets uit voortgekomen.
Dat ligt niet zozeer aan de coffeeshops zelf, want die willen ook heel graag verhuizen. Zij roepen de gemeente nu zelf ook op om hen hierbij te helpen. “Wij willen heel graag meewerken, maar kunnen niet zonder de hulp van de politiek”, aldus Gerard Smit van de Haagse Coffeeshops Vereniging (HCV).
Raadsvergadering
Woensdag 8 september vergadert de commissie Bestuur van de gemeenteraad over het coffeeshopbeleid. Zowel de bewoners van de Trompstraat als de Bewonersorganisatie Zeeheldenkwartier hebben al aangekondigd daarbij te zullen inspreken.
Als bewoner van de wijk onderschrijf ik deze aanklacht: rond racende agressieve jonge mannen op woonerven en smalle straatjes. Ja kunt ze niet aanspreken op hun gedrag, want dan krijg je een grote mond. Té veel mensen die rondhangen rond het pand. En al doen toezichthouders hun best om de straat ‘aan te harken’, het is nooit genoeg! Veel speelt zich af buiten hun blikveld.
De gezinnen met kinderen die er aan de overkant wonen benijd ik al helemaal niet!